Marea Britanie suspendă unele exporturi de arme către Israel

Sursa foto: Pexels

Regatul Unit a suspendat unele vânzări de arme către Israel, afirmând că există un „risc clar” ca echipamentele să poată fi utilizate pentru a comite încălcări grave ale dreptului internațional, relatează BBC.

Ministrul de externe David Lammy a declarat că Regatul Unit va suspenda 30 din cele 350 de licențe de export de arme către Israel. Echipamentul afectat include piese pentru avioane de luptă, elicoptere și drone.

Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a postat pe X o postare în care se declară „profund descurajat” de această măsură, în timp ce ministrul de externe, Israel Katz, a declarat că aceasta trimite un „mesaj foarte problematic” către Hamas și Iran.

Katz a adăugat că Israelul acționează în conformitate cu dreptul internațional. Rabinul șef a declarat că decizia guvernului de a suspenda unele licențe de armament pentru Israel „este de necrezut”.

Rabinul șef al Regatului Unit, Rabinul Sir Ephraim Mirvis, a denunțat decizia luată de guvernul britanic de a suspenda 30 din cele aproximativ 350 de licențe de export de arme către Israel.

Sir Ephraim Mirvis a postat un mesaj pe rețelele de socializare în această seară, afirmând că anunțul „alimentează falsitatea conform căreia Israelul încalcă dreptul internațional umanitar”.

”Din păcate, acest anunț va servi la încurajarea dușmanilor noștri comuni”, a spus el.

Sacha Deshmukh, director executiv al Amnesty International UK, a declarat că restricțiile sunt „prea limitate și pline de lacune”. „Decizia de astăzi înseamnă că, în timp ce miniștrii acceptă aparent că Israelul poate comite crime de război în Gaza, [guvernul] continuă totuși să riște complicitatea la crime de război, apartheid – și posibil genocid – de către forțele israeliene în Gaza”, a spus el.

Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: