Marii câștigători ai comasării alegerilor. De ce scenariul locale – europarlamentare este cel mai plauzibil

sursa foto: Twitter
sursa foto: Twitter

Membrii Biroului Politic Național al partidului condus de Nicolae Ciucă au votat miercuri, 31 ianuarie, în unanimitate, începerea discuțiilor din coaliție pentru comasarea alegerilor din acest an. Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat în conferința de presă de după ședința BPN că o variantă posibilă este comasarea alegerilor europarlamentare, primele din acest an, cu cele locale, dar a adăugat că nu este nimic bătut în cuie.

De partea cealaltă, social democrații par a fi și ei de acord cu varianta comasării alegerilor. Majoritatea liderilor din teritoriu ar fi de acord cu comasarea alegerilor europarlamentare cu locale. O altă variantă posibilă ar fi comasarea alegerilor locale cu alegerile prezidențiale.

Cine câștigă de pe urma comasării alegerilor

Principalele partide din țară, PNL și PSD ar fi marele câștigătoare de pe urma comasării alegerilor. Cele două partide au o infrastructură politică la nivel local foarte puternică, iar acest lucru s-a văzut la rezultatul precedentelor alegeri locale, cele din 2020. La acestea liberalii au obținut 1.232 de primari, 14.182 de consilieri locali, 474 de consilieri județeni și 17 președinți de CJ. Prin comasare PNL speră la o creștere a mobilizării propriilor votanți.

Pe de altă parte, social democrații au obținut 1.362 de primari,  13.820 de consilieri locali, 362 de consilieri județeni și 20 de președinți de CJ. La fel ca PNL, social democrații speră la o creștere a mobilizării propriilor votanți ca urmare a comasării alegerilor.

Restul partidelor politice, în special partidele noi precum AUR sau SOS, care nu au o infrastructură puternică la nivel local, au șanse mari să piardă voturi și deci să câștige puține mandate de primari, consilieri locali și consilieri județeni. Există totuși un scenariu în care aceste partide ar putea câștiga și ele voturi.

De ce este puțin probabilă comasarea alegerilor locale cu cele prezidențiale

O altă posibilă variantă care s-ar afla pe masa guvernanților o reprezintă comasarea alegerilor locale cu cele prezidențiale. Totuși, această variantă pare puțin probabilă, de vreme ce de pe urma ei ar putea beneficia AUR. Asta pentru că în cazul unei astfel de comasări, centrul de greutate s-ar muta către alegerile prezidențiale. Principalele teme și subiecte abordate vor avea o legătură mai mare cu alegerile prezidențiale decât cu cele locale din cauza simbolisticii puternice pe care o poartă acest tip de alegeri în mentalul colectiv.

În acest context, AUR și alte partide mai mici ar putea încerca să confiște aceste teme și să le instrumentalizeze pentru a împinge de la spate candidați locali, nivelând astfel câmpul de luptă electoral la nivel local. Acesta este și principalul motiv pentru care principalele partide de guvernare înclină mai degrabă către comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare. Temele europene pot fi aduse în discuție la alegerile locale, dar acestea nu atârnă atât de greu precum temele dintr-o campanie prezidențială, pentru că publicul tinde să fie mai degrabă preocupat de problemele locale.

În acest context, ne putem aștepta la un acord PSD – PNL pentru comasarea alegerilor, cu un accent pe comasarea scrutinului europarlamentar cu alegerile locale pentru ca cele două partide să-și maximizeze șansele unei victorii detașate în fața partidelor mai mici.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: