Mario De Mezzo (PNL): Nu avem strategii locale pentru copiii din rural

Mario De Mezzo captură video

Liberalul Mario De Mezzo, recent numit prefect al județului Olt, vorbește, în emisiunea Puterea Știrilor, despre problemele din regiunea pe care o administrează și prioritățile pe care și le asumă pe termen mediu și lung.

Acesta anunță controale în spitale și vrea o situație clară a lipsurilor din unitățile spitalicești din județ, date fiind ultimele tragedii.

„Îmi doresc foarte tare ca sistemele să funcționeze, drept pentru care am declarat deja că peste o lună jumate voi declanșa unul dintre cele mai ample controale la unitățile sanitare spitalicești din municipiul Slatina, din județul Olt. Am acordat această perioadă de grație de o lună jumate, pentru că îmi doresc ca toate spitalele din județul Olt să aibă timp să își pună la punct anumite carențe pe care le au și să ofere pacienților și din actul medical și pe partea administrativă cele mai bune condiții pe care un pacient le merită în secolul 21 și îmi doresc să fac o caravană medicală care să ducă serviciile medicale în mediul rural”, explică invitatul.

De Mezzo continuă, recunoscând deficitul din sistemul medical, pentru care are și soluții, anunțând serviciile pe care le vrea mai accesibile pentru oamenii din rural.

„Noi știm că suntem extrem de deficitari pe servicii medicale în mediul rural și vreau ca oamenii de la sate să aibă acces la ecograf, la servicii stomatologice, la servicii oftalmologice și pentru că de multe ori le e greu să vină ei la spitale, am să încerc prin caravane medicale să duc spitalele la ei”, mai spune prefectul.

Iar pentru asta, el spune că folosește pârghiile administrative la îndemână, mai ales că unele probleme sunt stringente: îmbătrânirea localnicilor și plecarea copiilor și tineretului din unele zone rurale.

„Eu am în subordine, la Instituția Prefectului, toate deconcentratele din județ și prin pârghiile administrative pe care le am, voi face acest lucru în momentul de față, având o lună de zile. Ce am făcut a fost să am o înțelegere a județului, cum stăm din punct de vedere economic, social și administrativ în județul Olt și pot să vă spun, de exemplu, că sunt comune în județul Olt care au 1400-1500 de locuitori și mai au 67 de copii de la grădiniță la clasa a 8-a. Este o problemă pe care nimeni nu și-a pus-o. Nu avem o strategie locală despre cum să facem peste 10 ani când acești copii vor crește: 67 de copii la 1400 de locuitori. Avem la comuna Priseaca, la 7km de Slatina, la 1200 de locuitori, 35 de copii, 35 de copii”, continuă el, îngrijorat.

Însă cauzele acestei situații se știu deja: deși suntem în anul 2023, sunt zone fără acces la canalizare, gaze, apă curentă, iluminat public.

„Cum ar putea tinerii să meargă înapoi la țară, când mai mult de jumate din județul Olt nu are acces la apă sau la canal, peste 90% nu are acces la gaz, 10% nu are iluminat public deloc, zero, iluminat public zero?”, se întreabă De Mezzo.

Prefectul are și planuri pe tehnologizare și enunță o serie de proiecte și acțiuni.

„Un proiect pe care îl voi face este un hub de inovare prin tehnologii emergente, inteligența artificială, realitate virtuală. Lumea IT pe care o știm noi astăzi în următorii 5 ani se va schimba, iar eu îmi doresc ca Slatina să fie un pionier în această direcție inovatoare a tehnologiilor emergente și în parteneriat cu operatori economici privați, în parteneriat public-privat, voi face ceea ce eu cred că este primul hub de inovare prin tehnologii emergente din România, în care copii și adulți, pe diferite categorii de vârstă și pe diferite niveluri de pregătire, vor avea acces la aceste tehnologii emergente despre care am vorbit: mașini learning, realitate virtuală, inteligență artificială (…) Vrând-nevrând, Slatina va deveni un pion important în această economie a transformării a ceea ce înseamnă IT-ul în România, de exemplu”, este de părere invitatul.

 

Autor

  • Chirciu Simona-Maria

    Simona-Maria Chirciu, editor coordonator. Simona-Maria Chirciu este Doctor în Științe Politice, autoare și expertă pe drepturile omului. Cu o experiență de peste 7 ani în presa scrisă și online, a ținut ateliere pe Media Literacy, tehnici de manipulare și Fake News.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: