Mark Rutte în ultimul discurs ca premier al Ţărilor de Jos: “Împreună suntem mai puternici”

Sursa foto: Inquam Photos / Alex Nicodim

Prim-ministrul olandez Mark Rutte a îndemnat ţara sa să sprijine Ucraina şi cooperarea internaţională în ultimul său discurs către conaţionalii săi, duminică, în timp ce un nou guvern este pregătit să preia conducerea Ţărilor de Jos în două zile, relatează AP.

„Este esenţial ca ţara noastră să fie parte integrantă a Uniunii Europene şi a NATO. Împreună suntem mai puternici decât singuri. Mai ales acum”, a declarat Rutte, în vârstă de 57 de ani, din biroul său din Haga.

După ce a condus ţara timp de 14 ani, Rutte va duce experienţa sa în materie de construire a consensului la Bruxelles, unde va prelua funcţia de secretar general al NATO.

El a subliniat necesitatea continuării sprijinului pentru Ucraina, „pentru pace acolo şi securitate aici”.

Noul guvern, care ar trebui să se instaleze marţi, a promis să menţină asistenţa. Însă populistul de extremă dreapta Geert Wilders, al cărui partid a obţinut cel mai mare număr de locuri la alegerile de anul trecut, şi-a exprimat opiniile pro-Rusia, iar susţinătorii Kremlinului au aclamat victoria sa la urne.

Rutte a descris tragedia MH17 din 2014 drept „poate cel mai drastic şi emoţionant eveniment” din timpul mandatului său. Avionul de pasageri a fost doborât deasupra estului Ucrainei în timp ce călătorea de la Amsterdam la Kuala Lumpur, Malaezia. Toţi cei 298 de pasageri şi membri ai echipajului, inclusiv 196 de cetăţeni olandezi, au murit. Un tribunal olandez a condamnat doi ruşi şi un ucrainean pro-moscovit în 2022 pentru implicare în doborârea avionului Boeing 777.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: