Mark Rutte, favorit la conducerea NATO. E susţinut de SUA, Marea Britanie, Franţa şi Germania

Mark Rutte
Mark Rutte - sursa: Twitter

Statele Unite, Marea Britanie, Franţa şi Germania au anunţat joi că îl susţin pe premierul olandez demisionar Mark Rutte pentru a-i succeda lui Jens Stoltenberg la şefia NATO, plasându-l pe acesta într-o poziţie puternică pentru a veni la conducerea alianţei transatlantice, deşi „în discuţii informale recente” a fost vehiculat şi numele preşedintelui român Klaus Iohannis, scrie Reuters.

Cu sprijinul Washingtonului – puterea predominantă a alianţei -, al celor trei mari ţări europene şi al altor 16 membri NATO, potrivit diplomaţilor, Rutte se află într-o poziţie dominantă, iar orice rival s-ar confrunta cu o luptă dificilă.

Diplomaţii spun că Rutte este singurul candidat oficial pentru acest post în competiţia din culise, deşi unii au spus că numele preşedintelui român Klaus Iohannis a fost, de asemenea, vehiculat în discuţii informale recente, scrie Reuters.

Premierul estonian Kaja Kallas şi ministrul leton de externe Krisjanis Karins şi-au manifestat, de asemenea, interesul pentru funcţia supremă a NATO, dar nu au fost prezentaţi oficial drept candidaţi, mai spun diplomaţii.

„Preşedintele (Joe) Biden susţine ferm candidatura premierului Rutte pentru a fi următorul secretar general al NATO”, a declarat un oficial american. „Premierul Rutte are o înţelegere profundă a importanţei alianţei, este un lider şi un comunicator înnăscut, iar leadershipul său ar servi bine Alianţei în acest moment critic”, a explicat oficialul american.

Rutte, în vârstă de 57 de ani, cel mai longeviv lider al Olandei, a avut relaţii bune cu diverşii lideri britanici, ai Uniunii Europene şi ai SUA – inclusiv cu Trump -, în timpul mandatului său.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: