România pare să fi devenit o țintă pentru Rusia, după ce pozițiile oficialilor români au fost unele tranșante față de Vladimir Putin și guvernul de la Moscova, în ceea ce privește situația din Ucraina.
Grupul rus Gazprom a redus vineri cu 5% exporturile de gaze naturale către România faţă de nivelul planificat, fără ca autorităţile de la Bucureşti să fie informate oficial, a declarat Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie, citat de Mediafax.
„Fluxurile de gaze naturale prognnozate a fi livrate din Rusia către România s-au redus vineri cu 5% faţă de ceea ce era planificat. Este vorba de cantităţi mici. Nu am fost informaţi oficial în legătură cu motivul acestei reduceri“, a afirmat Nicolescu.
El a adăugat că a convocat o şedinţă de analiză la ora 16:00 cu transportatorul de gaze Transgaz şi cu producătorii de gaze OMV Petrom şi Romgaz Mediaş. Potrivit ministrului, producţia de gaze zilnică a României este în această perioadă de 30 milioane metri cubi, în timp ce importurile sunt nesemnificative, de 0,5 milioane metri cubi.
„Am cerut Transgaz să solicite explicaţii de la Gazprom“, a mai spus Nicolescu. România consumă anual circa 12,5 miliarde metri cubi de gaze naturale şi produce aproximativ 11 miliarde metri cubi. Diferenţa este importată din Rusia, prin firme intermediare, la preţuri mai mari decât cele ale gazelor produse intern. România nu importă gaze direct de la Gazprom, ci de la doi intermediari agreaţi de către grupul rus, respectiv Wintershall şi Imex Oil.
Austria a anunţat de dimineată că a constatat o reducere a livrărilor de gaze din partea Gazprom, iar zilele trecute Polonia şi Slovacia au raportat acelaşi lucru. Experţii sunt de părere că Moscova nu agreează politica acestor state de a livra gaze Ucrainei prin „flux invers“, potrivit aceleiași surse.
Gazprom a tăiat livrările Ucrainei încă din lune iunie, după ce cele două părţi nu s-au înţeles asupra preţului gazelor şi a datoriilor. România nu exportă gaze naturale în Ucraina, dar a inaugurat recent gazoductul Iaşi-Ungheni, prin care poate exporta cantităţi limitate în Republica Moldova.
Gazoductul va putea asigura întregul consum al Basarabiei din 2016, după realizarea unei noi conducte care să lege Ungheni de Chişinău şi montarea unor compresoare pe partea românească.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News