Măsuri speciale de securitate luate de SRI la sinagogile din București, după alerta Ambasadei SUA

Sursa foto: SRI - Serviciul Român de Informații

Măsuri sporite de securitate au fost luate în ultimele ore de Brigada Antiteroristă și Jandarmerie la sinagogile din Capitală.

Asta după ce Ambasada Statelor Unite la București a emis o alertă în care vorbește despre amenințări la adresa unui lăcaș de cult nespecificat pentru acest sfârșit de săptămână. Evreii celebrează Yom Kipur, cea mai mare sărbătoare a comunității iudaice.

Zeci de luptători antitero și jandarmi s-au instalat în dispozitive de protecție în perimetrul sinagogilor din Capitală, după ce Ambasada Statelor Unite a emis în premieră pentru România o alertă de securitate în care sunt menționate amenințări la adresa unui asemenea lăcaș de cult. Serviciul Român de Informații îi contrazice însă pe americani.

Ovidiu Marincea, purtătorul de cuvânt al SRI: „Ținând cont, totuși, de contextul internațional de securitate și de evenimentele religioase care se întâmplă în acest weekend, SRI cu structurile competente și cu toate celelalte instituții, evident că va manifesta o atenție sporită pentru prezervarea stării de securitate în România.”

Evreii celebrează în acest sfârșit de săptămână Yom Kipur, cea mai importantă sărbătoare a comunității iudaice, așa că mulți au venit să se roage.

Potrivit tradițiilor evreiești, în noaptea de Yom Kipur rămân în sinagogi să se roage ore în șir. Anul acesta însă, din cauza alertei de securitate ei au fost sfătuiți să nu rămână în interiorul lăcașului de cult și să se întoarcă la casele lor.

”Sunt măsuri sporite de securitate, dar noi ne simțim în siguranță”

De dimineață însă, inclusiv cei din Israel s-au întors în sinagogi pentru rugăciuni. După amenințările menționate în alerta americană de securitate, zonele importante au fost atent supravegheate de forțele speciale.

Itzik Schimmel Iosif, român stabilit în Israel: „Am auzit! Probabil din cauza asta este puțină vânzoleală în privința forțelor de ordine. Sunt mult mai multe forțe de ordine. Dar nu cred că este ceva deosebit în privința sinagogilor. Sunt măsuri sporite de securitate, dar noi ne simțim în siguranță. Ne-am simțit și ne simțim în continuare în siguranță.”

În preajma lăcașelor de cult, despre care au vorbit diplomații americani, au fost organizate adevărate filtre, iar cei din Jandarmerie, susținuți de Brigada Antiteroristă a Serviciului Român de Informații, au oprit și legitimat orice persoană de interes.

Singurul incident înregistrat la o sinagogă din Centrul Capitalei care nu a stârnit panică, ci mai degrabă zâmbete. Cheia de acces în interiorul lăcașului de cult a fost adusă cu o întârziere de o oră, așa că zecile de evrei veniți să se roage au mai stat de vorbă în stradă, la adăpostul forțelor de securitate.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: