Medic la Spitalul de Boli Infecţioase din Capitală: Antibioticele ajung să fie consumate precum bomboanele

Sursă foto: medicalmanager.ro

Medicul Adrian Marinescu, director medical al Spitalului de Boli Infecţioase Matei Balş din Capitală, a explicat că în România antibioticele ajung să fie consumate ca şi bomboanele şi că acestea nu sunt eficiente în infecţiile virale.

”Principiul de a folosi antibioticele nu e înţeles foarte bine pentru că în final antibioticele ajung să fie consumate precum bomboanele şi e o realitate. De multe ori spunem că o infecţie de sezon care  de cele mai multe ori este virală se rezolvă doar cu antibiotic, absolut greşit. Până la urmă este doar o componentă psihologică şi un confort pe care credem că îl  obţinem”, a declarat medicul Adrian Marinescu, la Medika TV, miercuri seară.

Medicul a mai spus că sunt multe reacţii adverse la antibiotice şi că luate excesiv scad rezistenţa la microorganisme.

”În realitate se întâmplă trei lucruri. În primul rând că antibioticul este frecţie la un picior de lemn într-o infecţie virală, nu ajută la nimic. În al doilea rând, reacţiile adverse pot fi importante şi ca să avem o comparaţie, sunt mai multe reacţii adverse la antibiotice decât am avea  în momentul în care ne vaccinăm, nu contează ce vaccin. Asta ca să avem un reper. Şi al treilea lucru foarte important este rezistenţa. Până la urmă rezistenţa în raport cu alte microorganisme e un proces normal care există dintotdeuna de când discutăm de antibiotice. Ce face omenirea în ultimul timp? Accelerează acest proces”, a precizat Marinescu.

Adrian Marinescu a explicat şi ce sunt microorganismele şi ce se întâmplă dacă luăm antibiotice excesiv.

”Luaţi în calcul că noile antibiotice pe care companiile farma le obţin, la un moment dat nu vor mai face faţă. Ce se va întâmpla concret? Vom ajunge într-un punct în care un pacient cu o infecţie generalizată, cu o infecţie care îi pune viaţa în pericol, să nu îi mai aibă soluţi reale şi nu va mai avea antibiotice la îndemână. Trebuie să luaţi în calcul că microorganismele sunt nişte animăluţe extrem de deştepte care ştiu să se adapteze şi în condiţiile în care folosim incorect antibioticele, mă refer la doze, când nu e nevoie, nu facem altceva decât să le înarmăm mai mult şi să fie mai puternice, exact ceea ce nu dorim de fapt”, a declarat Adrian Marinescu.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: