Medic:În România există câteva centre care au şi expertiza şi tehnologia necesare testării genetice în sistem academic

medic
Sursa foto: Pixabay

Ruxandra Jurcuţ, medic şi cadru didactic universitar, afirmă că în ultimii ani a crescut numărul pacienţilor cu boli cardiace rare, subliniind că în România există de mai mulţi ani un Plan Naţional dedicat depistării şi tratării bolilor rare, care afectează mai puţin de unu din 2.500 de oameni. ”Chiar dacă în acest moment, în România, există câteva centre care au şi expertiza şi tehnologia necesare testării genetice în sistem academic, în sistem public, suntem departe, ca ţară, de a avea acoperirea necesară în acest moment istoric, în care medicina personalizată este o realitate”, declară medicul.

Medicul cardiolog Ruxandra Jurcuţ a afirmat că Institutul de Urgenţe pentru Boli Cardio-Vasculare ”C.C. Iliescu” constată, în ultimii ani, o creştere a numărului pacienţilor cu boli cardiace rare, lucru datorat şi faptului că tot mai mulţi medici din teritoriu, inclusiv medici de familie, participă la evenimente în care se discută despre aceste boli.
”Numărul de pacienţi a crescut. Asta e un lucru evident. Celălalt lucru care s-a schimbat este accesul la investigaţii speciale, avansate. Cea mai mare parte a bolilor rare sunt boli genetice. Accesul la testare genetică a crescut spectaculos, mă refer şi la sistemul public. Doar anul trecut am reuşit, alături de Casa Naţională de Asigurări şi de comisiile de cardiologie, de genetică, să implementăm în contractul-cadru al Casei de Asigurări un pachet dedicat spitalizării de zi a pacienţilor cu boli cardiace genetice, în care se poate face testare genetică”, a afirmat medicul Ruxandra Jurcuţ, luni seară, la Medika Tv.
Ea a susţinut că încă mai este ”de lucrat” pentru depistarea bolilor genetice.
”Sigur că mai trebuie lucrat. Fiecare an ne aduce satisfacţii şi realizări, dar ne aduce şi noi provocări şi, chiar dacă în acest moment, în România, există câteva centre care au şi expertiza şi tehnologia necesare testării genetice în sistem academic, în sistem public, suntem departe, ca ţară, de a avea acoperirea necesară în acest moment istoric, în care medicina personalizată este o realitate şi în care nu mai tratăm nişte boli generice, ci tratăm nişte particularităţi, unde poţi salva vieţi, punând diagnosticul clar”, a adăugat medicul Ruxandra Jurcuţ.
Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL