METEO România se transformă în cuptor. Se anunță temperaturi insuportabile

omactiv.md
Sursă foto: omactiv.md

România se transformă într-un adevărat cuptor. Ce e mai rău, abia acum urmează. Meteorologii anunță temperaturi insuportabile aduse de valul de aer saharian. Maximele vor atinge și 40 grade Celsius la umbră în sudul țării.

Genul acesta de temperaturi extreme pe care înainte le vedeam relativ rar, le vedem acum din ce în ce mai frecvent.

Dintre toate fenomenele extreme, şi aici ne gândim la tornade, furtuni cu grindină, valurile de căldură sunt fenomenele pentru care schimbările climatice au un impact foarte clar.

Valurile de căldură sunt mai frecvente în prezent şi durata lor va fi din ce în ce mai mare.

În afară de valurile de căldură, fenomenele extreme sunt cele asociate cu instabilitatea atmosferică din timpul verii.

Asta înseamnă precipitaţii intense, furtuni care pot să producă grindină de mari dimensiuni, vânt intens sau chiar tornade„, a explicat climatologul Bogdan Antonescu, în direct la Antena 3 CNN.

Cele mai scăzute temperaturi, în estul Transilvaniei

Miercuri, 12 iulie, conform Administrației Naționale de Meeteorologie (ANM), vremea va fi călduroasă în cea mai mare parte a țării, local caniculară, cu disconfort termic ridicat și indice temperatură-umezeală (ITU) ușor peste 80 de unități, în sudul Crișanei, în Banat, sud-vestul Transilvaniei, Oltenia și Muntenia.

Cerul va fi variabil, dar începând cu orele după-amiezii, instabilitatea atmosferică va fi pronunțată în regiunile intracarpatice, unde vor fi frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului (pe arii restrânse viteze la rafală în general de 60-70 km/h), vijelii și pe alocuri averse. Izolat cantitățile de apă pot depăși 15-25 l/mp. În restul teritoriului, astfel de fenomene vor fi posibile cu totul izolat în a doua parte a intervalului. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 27 și 37 grade Celsius, iar cele minime vor fi cuprinse între 15 și 24 grade Celsius, mai scăzute în depresiunile din estul Transilvaniei spre 12 grade Celsius„, anunță ANM.

În București, căldură sufocantă. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 34 grade Celsius, iar cea minimă se va încadra între 18 și 21 grade Celsius. Cerul va fi variabil, mai mult senin dimineața și noaptea. Vântul va sufla slab până la moderat.

Potop în Câmpia Română

Joi, 13 iulie, valul de căldură se va intensifica în jumătatea de sud a teritoriului, unde va fi caniculă și disconfort termic deosebit de accentuat, indicele temperatură-umezeală (ITU) urmând să depășească pragul critic de 80 de unități. Și în celelalte regiuni disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) pe arii restrânse va atinge și posibil va depăși ușor pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 28 și 38 grade Celsius, dar izolat mai ridicate în sudul Câmpiei Române, până în jurul a 40 grade Celsius, iar cele minime se vor situa între 14 și 23 grade Celsius. Gradul de instabilitate atmosferică va fi în creștere începând din orele după-amiezii, astfel că în regiunile vestice, nordice, centrale și nord-estice, precum și la munte, iar noaptea pe arii mai restrânse și în cele sudice, vor fi perioade cu intensificări ale vântului (viteze la rafală în general de 55-65 km/h, dar izolat și de peste 80 km/h), vijelii puternice, frecvente descărcări electrice și averse. Izolat va cădea grindină, iar în intervale scurte de timp cantitățile de apă vor depăși 15-25 l/mp.

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL