Mi-aș dori să fie mai prezent ministrul Educației în această criză, se anunță din PSD

INQUAM PHOTOS / OCTAV GANEA/ Ligia Deca
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Invitată la Puterea Știrilor, deputata PSD Mirela Adomnicăi s-a declarat nemulțumită de modul în care actualul ministru al Educației, Ligia Deca, gestionează protestul profesorilor. „Toată lumea este de acord că educația și sănătatea sunt prioritare pentru noi”, a susținut Mirela Adomnicăi, care a adăugat și că „ministrul Educației trebuia să fie primul mediator alături de sindicaliști”.

„Ultima grevă mare de protest a fost acum 18 ani și vreau să vă mai dau un exemplu, apropo de liderii de sindicat: în 2017, când a fost în dezbatere publică actuala legea salarizării 153, fără proteste în stradă ale medicilor au fost majorate salariilor cadrelor medicale cum nici nu s-au așteptat. Asta o spun din discuțiile de la vremea respectivă cu medicii. Era, într-adevăr, de multă vreme timpul pentru educație, pentru că nu e așa, cel puțin declarativ, toată lumea este de acord că educația și sănătatea sunt prioritare pentru noi. De mai multă vreme era timpul pentru aducerea salariilor profesorilor la un nivel mai mai mult decât decent. Și dacă discutăm despre decență și respect, dacă îmi permiteți să mai fac o observație, pe lângă revendicări salariale și vinovați, eu sincer, mi-aș fi dorit ca acest respect să se găsească nu numai în revendicările salariale.

Luni, în prima zi de grevă, s-a votat la Senat proiectul legii educații pe preuniversitar, unde erau cele mai multe probleme și mi-aș fi dorit ca una dintre revendicările din stradă să fie cea legată de oprirea votului pe acest proiect de lege până nu se mai remediază adevărate probleme care vor afecta de acum încolo sistemul de educație. Este evident că, cel târziu săptămâna aceasta, cât încă se mai poate recupera din orele pierdute, trebuie să se ajungă la acea soluție de compromis care să ducă în primul rând la încetarea grevei și, dacă vreți, la respectarea dreptului educație al copiilor”, a declarat Mirela Adomnicăi, deputat PSD, la „Puterea Știrilor.

„Mi-aș dori să fie mai prezent ministrul Educației în această criză”

„Eu mi-aș dori să fie mai prezent ministrul Educației în această criză. Eu până acum am văzut discuții purtate între ministrul Muncii, premier. Ministrul Educației, în primul rând, trebuia să fie primul mediator alături de sindicaliști, că până la urmă ministrul Educației reprezintă profesorii în Guvernul României și ca ministru al Educației ar fi trebuit să aibă discuții mult mai aplicate.

Eu am simțit o stare de nemulțumire în rândul profesorilor încă de când a intrat în dezbatere publică pachetul de legi ale educației și am simțit și eu din partea doamnei ministru o anumită lipsă de deschidere vizavi de propunerile care veneau de la firul ierbii, de la profesori. De atunci, pe lângă revendicările salariale, plutea o stare de nemulțumire în aer și vizavi de statutul cadrului didactic și respectul pe care aceștia îl merită și, din păcate, respectul s-a pierdut în timp și am asistat la numeroase scene de nedorit și de neacceptat.

Deci, ministrul Educației trebuia să fie primul susținător al solicitărilor din partea profesorilor pentru respect și respectul regăsit și într-o lege a educației care să le asigure pârghii cu care să își poată gestiona autoritatea de care au nevoie, și în revendicările salariale care sunt pe deplin justificate. Absența doamnei ministru s-a simțit încă de la dezbaterea pe legile educației începute de anul trecut. Când a preluat ștafeta de la fostul ministru Cîmpeanu, ar fi trebuit să fie percepută, cel puțin de către dascăli, mai aproape de ceea ce este nevoie pentru rezolvarea problemelor din sistemul de educație. S-au adunat foarte multe și a fost picătura care a revărsat un pahar. Picătura aceasta nu trebuia să ajungă acolo dacă dna. ministru ar fi fost mult mai deschisă față și de celelalte solicitări ale profesorilor formulate încă de anul trecut referitor la legile educației”, a continuat acesta.

Greva în educație continuă

Peste 10.000 de profesori, personal auxiliar, elevi, părinți au protestat în Piața Victoriei, în fața Guvernului. Mulți au sosit din provincie pentru a solicita autorităților creșteri salariale. După negocierile de la Guvern, liderii de sindicat au transmis că au primit aceeași ofertă, care este inacceptabilă, așa că greva va continua. Din Piața Victoriei, cadrele didactice au plecat în marș spre Cotroceni. Protestatarii au cerut intervenția lui Klaus Iohannis. Reprezentanții lor au fost primiți la discuții de către președinte. La finalul întâlnirii, liderii de sindicat au anunțat că preşedintele le-a promis protestatarilor că se oferă să gireze şi să garanteze un acord între guvernanţi şi sindicalişti, acord privind revendicările acestora.

În replică, Klaus Iohannis a răspuns că „emiterea unui act normativ nu se poate, dar se angajează în cazul în care se acceptă un acord să îl gireze și domnia sa”. Potrivit sindicaliștilor, acest acord trebuie încheiat de șefii coaliției, iar apoi va fi girat de președintele Iohannis care va garanta că el va fi pus în practică.

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: