Mihai Daraban (CCIR): Proiectul AGRI trebuie repus urgent pe agenda factorilor decizionali

foto: ccir.ro
Sursă foto: ccir.ro

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), dl. Mihai Daraban, a avut o întrevedere cu Orkhan Mammadov, președintele Agenției de Dezvoltare a Întreprinderilor Mici și Mijlocii (SMBDA), entitate subordonată Ministerului Economiei din Republica Azerbaidjan, precum și cu vicepreședintele agenției, dl. Rufat Atakishiyev și dl. Amir Shirinbayli, secretar general adjunct SMBDA. Evenimentul s-a desfășurat în marja celei de-a VII-a sesiuni interguvernamentale româno-azere de colaborare comercial-economică.

„Relația economică dintre România și Azerbaidjan se bazează pe o prietenie și o colaborare tradiționale, fiind susținută de interese reciproce și parteneriate în diferite sectoare economice.

Dacă ne raportăm la situația geopolitică actuală, cel mai important proiect comun al celor două state din domeniul energiei redevine AGRI (Azerbaidjan — Georgia — România Interconnector), ca o alternativă europeană la gazul rusesc, proiect care din păcate a fost abandonat. Acest lucru a însemnat și stoparea investițiilor în infrastructura de stocare a gazelor, Europa fiind, la ora actuală, complet nepregătită din acest punct de vedere. În mod cert, proiectul AGRI trebuie repus urgent pe agenda factorilor decizionali. Este de salutat însă faptul că, în prezent, există o creștere a investițiilor reciproce dintre cele două țări. Desigur, potențialul bilateral este mult mai ridicat și ne propunem să acționăm împreună pentru a-l atinge. România este atractivă pentru investitorii azeri prin prisma taxelor reduse și a elementelor de predictibilitate și, în afară de sectorul energetic, oferă și alte oportunități investiționale în alte domenii, agricultura fiind unul dintre acestea”, a declarat președintele CCIR, Mihai Daraban.

„După cum bine se știe, Azerbaidjanul este un important producător de petrol și gaze naturale, iar România importă o parte semnificativă a necesarului său de energie din țara noastră. Cu toate acestea, investitorii noștri au realizat că România oferă mai multe oportunități de afaceri și în alte domenii și aici mă refer la turism, IT&C și agricultură. Turismul joacă un rol important în relația economică dintre România și Azerbaidjan. De aceea, la nivel guvernamental se discută intens despre deschiderea unor rute aeriene directe între cele două state, începând cu finalul acestui an. Suntem foarte interesați de domeniul agricol, în care România a acumulat rezultate notabile și ne propunem să colaborăm cu partea româna pentru a satisface elementele de securitate alimentară din ambele state. Azerbaidjanul poate beneficia de cunoștințele și experiența României în aceste domenii, pentru a-și îmbunătăți performanța și productivitatea”, a declarat președintele SMBDA, Orkhan Mammadov.

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: