Skip to content
Politică

Mihai Sturzu se relansează în politică. Ce motiv a stat în spatele plecării din „gașca” PSD EXCLUSIV INTERVIU

Deputatul neafiliat Mihai Răzvan Sturzu (candidatul independent la Primăria Brașovului) a acordat, recent, un interviu PSnews.ro, în care a vorbit despre candidatura sa la Primăria Brașov, proiectele pe care le are pentru a-şi învinge contracandidaţii, precum și despre scandalul de la Congresul  Partidului Social Democrat din 2015, care a zguduit lumea politică.

În același timp, fostul președinte al Tineretului Social Democrat a vorbit și despre controversata piesă a trupei Taxi „Despre Smerenie”, un manifest împotriva Catedralei Mântuirii Neamului, susținând că: „BOR a fost tras zdravăn de mânecă a doua oară”.

 


 

Reporter Psnews: Ați fost surpriza congresului Partidului Social Democrat din 2015, atunci când le-ați cerut delegaților la eveniment să nu îl valideze pe Liviu Dragnea ca președinte al PSD, argumentând faptul că alegerile interne au fost „cu un singur candidat”. Ce v-a determinat să adoptați această atitudine? Ați avut discursul pregătit sau a fost un impuls de moment?

 

Mihai Sturzu: Discursul meu nu a fost unul scris, pe care să-l spun ca atare, dar ideile pe care le-am expus mă rodeau de multă vreme. O problemă esențială a politicii românești e criza de reprezentativitate a partidelor, care se îndepărtează tot mai tare de electorat. Una dintre cele mai proaste idei politice, pe acest fond, e o candidatură unică, ca a lui Liviu Dragnea, care creează impresia unei structuri piramidale în partid, gestionată de sus în jos. Nu Liviu Dragnea e problema mea, ci modul cum a ajuns în fruntea celui mai mare partid din România.

Reporter Psnews: Au existat voci care au remarcat o similitudine între situația de mai sus și cea în care dvs înșivă v-ați aflat, în octombrie 2013, fiind singurul candidat propus la congresul TSD. Cum comentați acest lucru?

 

Mihai Sturzu: Am mai spus-o, a fost o greșeală din partea mea. La vremea respectivă eram foarte proaspăt în politică și exista un anumit sentiment de urgență în organizația de tineret. Dacă aș lua-o de la capăt, n-aș mai face același lucru. Dar nu urmăresc să mă scuz, ci doar să explic cum s-au întâmplat lucrurile.

Reporter Psnews: În condițiile expuse mai sus, există riscul ca PSD să vă saboteze acțiunile viitoare, inclusiv candidatura pentru Primăria Brașov?

 

Mihai Sturzu: Sincer, nu mă interesează foarte tare ce face PSD în momentul de față. Mă preocupă mai mult oamenii decât celelalte partide, fiindcă de ei, de oameni, politicienii au prea puțină grijă în România.

Reporter Psnews: Ați ales să vă dați demisia din PSD, inclusiv din funcția de președinte al TSD. Ce a stat la baza acestei decizii și cum vedeți noua alegere în fruntea TSD, în persoana lui Gabriel Petrea?

 

Mihai Sturzu: Din păcate, Liviu Dragnea dorește să controleze exact acea organizație a partidului căreia ar trebui să-i creeze mai multe grade de libertate, pentru ca din ea să apară și idei, și oameni noi, pentru schimbul de generații care e foarte necesar în PSD și în general în toate partidele din România. Nu știu ce-ar putea face Liviu Dragnea cu un TSD pacificat și conformist. TSD-ul a fost o organizație orizontală, fără cine știe ce ierarhie, până acum și și-a făcut treaba – în primul rând, aceea de a conecta partidul cu generația tânără. Am făcut și campanii, și altele pentru PSD, dar spiritul de club pe care am reușit să-l creăm mi s-a părut cel mai important lucru. Le doresc foștilor colegi să păstreze cât mai mult din el.

Reporter Psnews: A trecut aproape jumătate de an de la aceste evenimente. Cum arată acum viața lui Mihai Sturzu ?

 

Mihai Sturzu: Mai simplă, fiindcă relația mea cu PSD nu a fost niciodată simplă. Am stat atâta vreme în PSD ca să învăț politică și mai ales ca să pun în aplicare idei ca aceea a partidelor formate din trei membri. Acum sunt pe cont propriu, mi-e mult mai greu să mobilizez o majoritate parlamentară pentru votul unei legi, dar există și avantaje. M-am pus la dispoziția Brașovului, orașul în care am crescut și pe care-l iubesc și vreau să văd cât pot convinge ca independent, pe cont propriu și fără cine știe ce bani pentru campanie.

Dacă e să vă spun ceva despre viața personală, muncesc pe brânci ca să îmi iau brevetul de pilot de linie și fac tot ce pot, în măsura timpului disponibil, ca să pun pe picioare un proiect despre frumusețea Brașovului văzut din aer. Cred că zborul, care mă pasionează foarte tare, te educă pentru orice fel de job sau de carieră principală.

Reporter Psnews: V-ați anunțat intenția de a candida la Primăria Brașovului ca independent. Ce ne puteți spune despre contracandidații dvs. și șansele pe care le aveti în raport cu aceștia? Există sondaje în acest sens?

 

Mihai Sturzu: Brașovul a fost până acum fieful unor personaje cu reputație de corupți, de factura lui Căncescu sau Scripcaru. Nici PSD nu stă tocmai grozav, chiar dacă nu are aceleași probleme cu legea, fiindcă prezența lui în oraș e mai degrabă simbolică. Iar brașovenii nu sunt deloc ca politicienii lor. Mi s-a confirmat acest lucru în ultimele luni, când am început să construiesc, împreună cu ONG-urile reprezentative din oraș, o platformă civică de idei, care a fost bine primită. Politicienii nu pot exista decât alături de societatea civilă, fie ea instituțională sau nu. Dacă vreți, acesta e sensul demisiei mele din PSD: a trebuit să aleg între electorat și partid, iar ceea ce aveam de făcut era evident.

Reporter Psnews: Care credeti ca sunt cele mai mari probleme cu care se confrunta orașul si ce solutii aveți? Cu ce idei / proiecte veti veni dumneavoastra pentru a imbunatati si dezvolta turismul in Brașov?

 

Mihai Sturzu: Nu voi pomeni decât două, care mi se par esențiale. Aeroportul este o miză uriașă, iar tot ceea ce am învățat despre aviație și economie în ultimii ani îmi confirmă că e un proiect necesar și extrem de lucrativ, chiar dacă cei care au condus până acum orașul și județul nostru nu au făcut decât să îi mintă pe brașoveni. Adevarul crunt este că în 10 ani s-au cheluit aproape 25 de milioane de euro pentru construcția a doar 2,8 km de “pistă” de beton. A doua idee ține de transparența și comunicarea autorităților locale cu cetățenii, care se află în momentul de față în secolul al XIX-lea. Publicarea bugetelor și a cheltuielilor, o relație normală cu cetățenii, deschiderea față de presă sunt condiții obligatorii pentru orice construcție administrativă ulterioară. Toată lumea știe că bugetele locale sunt mari raportat la posibilitățile economice ale României și devin o vacă de muls pentru clientela politicienilor. Transparența acționează ca o cenzură, în sensul bun, a diferitelor înțelegeri subterane dintre politicieni și companii agreate de partid. Cred că o mare parte din proiectele care ar restarta Brașovul sunt chestiuni de bun simț, nu e neapărată nevoie de idei revoluționare. Problema e că ele nu se fac din motive de corupție și incompetență.

Reporter Psnews: Cu ce politicieni sau partide ați discutat în vederea unor alianțe pre sau post electorale?

 

Mihai Sturzu: Cum v-am spus deja, am discutat mai mult cu societatea civilă decât cu politicienii și mă bucur că am făcut-o. Problema mea, în momentul de față, este mobilizarea clasei de mijloc tinere și, din fericire, aceasta dorește să se implice în politică, sub o formă sau alta. Pentru mine, Primăria Brașovului nu e un obiectiv final, ci un test permanent, de activare a brașovenilor care până acum au stat departe de politică – în mod justificat, raportat la oferta de oameni și partide care li s-a pus în față.

Am încredere că, în 2016, Brașovul va fi primul oraș care va ieși de sub influența nefastă a prtidelor politice. Noi, tinerii brașoveni avem nevoie de această “revoluție” a generației noastre. Ne-a ajuns cât deciziile importante legate de Brașov s-au luat în sediile partidelor din București. Nu mai vrem să ne conducă Dragnea, Gorghiu, Blaga sau Udrea prin oamenii lor de la Brașov.

Sunt convins că toată lumea își amintește despre prima revoltă anti-comunism din România. Ea a avut loc în 15 Noiembrie 1987, la Brașov. A mai fost nevoie de înca doi ani pentru ca toată țara să se trezească. Brașovul se va trezi și acum primul.

Reporter Psnews: Formaţia Taxi a lansat controversata piesă „Despre smerenie”, un manifest împotriva Catedralei Mântuirii Neamului, în care au apărut mai multe personalităţi din lumea muzicii, a teatrului şi literaturii. Având în vedere background-ul dvs muzical, cum vedeți acest lucru? Vi s-a propus și dvs. să participați?

 

Mihai Sturzu: Nu mi s-a propus să particip. În ultima vreme sunt perceput ca politician și am refuzat constant ofertele care țineau de muzică. Cred că despre asta s-a auzit. Altfel, Dan Teodorescu a reușit să mobilizeze o serie de personalități de primă mână – de la Andreea Esca la Mircea Cărtărescu – pentru o cauză pe care o înțeleg. BOR-ul a fost tras zdravăn de mânecă a doua oară, după blamul pe care l-a primit Patriarhul Daniel în tragedia de la Colectiv. Interesant e că acest protest nu e unul anti-creștin, ci, dimpotrivă, se raportează la ortodoxia instituțională exact așa cum protestantismul se raporta la papalitate, acum câteva sute de ani. Pe mine, personal, nu Catedrala Mântuirii Neamului mă interesează, cred că e o metaforă pentru un anumit gen de ostentație și separare de simplul creștin. E foarte interesant că acesta reacționează în ultima vreme.

 

 

 

1 comentariu la “Mihai Sturzu se relansează în politică. Ce motiv a stat în spatele plecării din „gașca” PSD EXCLUSIV INTERVIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *