Mii de pești morți într-un lac din Cluj-Napoca din cauza scăderii oxigenului și a înmulțirii algelor

Sursă foto: OPMCB/Facebook
Sursă foto: OPMCB/Facebook

Numeroşi peşti dintr-un lac din municipiul Cluj-Napoca au murit săptămâna aceasta, Organizaţia pentru Protecţia Mediului şi Combaterea Braconajului (OPMCB) din Cluj afirmând că fenomenul este unul natural, cauzat de faptul că oxigenul din apă se reduce din cauza căldurii, algele se înmulţesc foarte mult, fenomene care se suprapun peste faptul că lipseşte aportul de apă proaspătă şi oxigenată în lac.

Conform Organizaţiei pentru Protecţia Mediului şi Combaterea Braconajului (OPMCB), mii de peşti, de toate mărimile şi din mai multe specii, au murit în ultima săptămâna pe Lacul 1, din cartierul Gheorgheni din Cluj-Napoca, situat în apropierea unui mall. OPMCB susţine, într-o postare pe Facebook, că ”în fiecare an, cel puţin o dată, se întâmplă acest lucru, se cunoaşte la toate nivelurile”, reprezentanţii organizaţiei arătând că blocurile pe care Primăria a permis să fie ridicate şi mallul ”au secat izvoarele care se aflau în zonă”.

„Tristul eveniment reprezintă un fenomen natural, în termeni simpli: oxigenul din apă se reduce din cauza căldurii, algele se înmulţesc foarte mult, iar peştii nu au nicio variantă de refugiu. Lipseşte aportul de apă proaspătă şi oxigenată în lac. Se ştie de zeci de ani despre problemă”, precizează, în postarea de pe reţeaua de socializare, organizaţia de mediu.

Membrii acestei ONG spun că Lacul 1, unde au murit peştii, împreună cu Lacul 3, sunt administrate de AJPS Cluj, „care cunoaşte foarte bine măsurile care ar putea fi luate, însă… nu se poate”.

„Se discuta anii trecuţi despre deblocarea unui tunel care ar fi fost blocat fie la construcţia iubitului mall, fie chiar înainte cu mulţi ani, în anii 70’. (…) Primăria Cluj-Napoca nu se deranjează să se implice, nu reprezintă un câştig de PR, chiar dacă canal/“tunel” este sinonim cu tunelul de metrou. Propaganda nu menţionează şi întreţinerea locurilor pe care oraşul le are, se vorbeşte despre noi parcuri, noi zone verzi… verzi de la algele in exces, beton, blocuri. Tot Primăria a avizat şi permis construirea unor blocuri aproape lipite de lac şi a dispus măsuri inexistente pentru Iulius Mall, ceea ce a condus la secarea totală a lacului Nr 2”, mai scrie OPMCB.

Membrii acestei ONG spun că există soluţii, respectiv deblocarea canalului care ”ar aduce apa proaspătă şi permiterea circulaţiei între lacuri”. Alte soluţii avansate sunt limitarea construcţiilor şi a proiectelor imobiliare şi declararea drept zonă naturală urbană protejată a acelui cartier.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: