USR promite de mai mulți ani transparență pentru politicieni, însă tocmai USR-iștii sunt cei care nu respectă legislația privind integritatea. Mai mulți parlamentari USR au decis să-și ascundă declarațiile de vedere, deși termenul pentru publicarea acestora era 15 iunie.
Potrivit legislației din România, membrii Parlamentului sunt obligați să-și publice declarațiile de avere.
„Persoanele prevăzute de prezenta lege au obligaţia să depună sau să actualizeze declaraţiile de avere şi declaraţiile de interese anual, cel mai târziu la data de 15 iunie. Declaraţiile de avere se întocmesc după cum urmează: pentru anul fiscal anterior încheiat la 31 decembrie, în cazul veniturilor, respectiv situaţia la data declarării pentru celelalte capitole din declaraţie, potrivit anexei nr. 1”, precizează Legea 176/2010 privind integritatea.
În baza acestor declarații de avere, Agenția Națională de Integritate (ANI) poate evalua dacă un politician român are o avere ce poate fi justificată sau nu.
Milionarii din USR își ascund averile
Apostol Alin-Gabriel, deputat USR, nu și-a depus declarația de avere pentru anul 2023, așa cum prevede legislația. În schimb, acesta și-a depus, pe 14 iunie 2023, doar declarația de interese, unde precizează că ar avea acțiuni la compania SC Agexim Motor SA, din București, în valoare de 1,4 milioane de lei. Deputatul USR este unul dintre cei mai bogați parlamentari români, însă în 2023 a decis să-și ascundă declarația de avere.
Monica Berescu, deputată USR, a decis să-și ascundă averea și nu a depus declarația în 2023. În urmă cu un an, Berescu declara o avere de milioane de euro, însă nu putem stabili dacă averea acesteia a crescut sau a scăzut în 2023, deoarece o ține ascunsă. Pe 13 iunie 2023, Monica Berescu și-a depus doar declarația de interese, unde nu declară niciun interes. În urmă cu 2 ani, Monica Berescu spunea pe rețelele de socializare că „vechile partide” sunt speriate de transparență. USR dă dovadă că îi place transparența, însă când e aplicată altora.
Daniel Codruț Blaga, deputat USR din Dâmbovița, nu a depus declarația de avere pe anul 2023. În schimb, a depus declarația de interese și nu a menționat niciun interes.
Rareș Tudor Pop, deputat USR de 7 ani și ales pe liste în București, este un caz special pentru partidul lui Cătălin Drulă. Rareș Pop și-a depus declarația pe anul 2023, însă lipsește cea pe anul 2022. Probabil deputatul USR are o altă lege în care declarația se depune o dată la 2 ani.
Cristian Bordei, senator USR ales în Cluj, nu și-a depus declarația de avere pe anul 2023, așa cum prevede legea. Acesta își ascunde averile și banii din cont, în timp ce partidul din care face parte promite mai multă transparență pentru a combate corupția.
PS News a scris de mai multe ori despre averile foarte mari ale USR-iștilor. Cătălin Drulă are o avere de peste 14 milioane de lei. Viorel Băltărețu, deputat USR, a strâns 5,5 milioane de lei. Deputatul Radu Panait se bucură de o avere de 5,2 milioane de lei. Radu Miruță are 3,1 milioane de lei. Dan Barna a strâns 2,2 milioane de lei. Cosette Chichirău are 1,2 milioane de lei.
USR, în război cu ANI
USR a militat în ultimii ani pentru respectarea statului de drept în România, însă parlamentarii USR își ascund declarațiile de avere. Legea din țara noastră permite publicarea declarațiile de avere tocmai pentru a putea verifica în ce mod se îmbogățesc politicienii și dacă există vreo avere suspectă. Agenția Națională de Integritate face verificări frecvent și deschide anchete când constată o avere nejustificată.
ANI a decis, în 2022, că primarul Clotilde Armand (USR) ar fi câștigat ilegal 18.000 de lei dintr-un proiect cu finanțare europeană, după ce edilul USR-ist s-a numit pe sine manager de proiect. ANI a sesizat inclusiv parchetul, care va trebui să decidă dacă primarul USR va avea sau nu dosar penal.
Liderii USR au decis să atace ANI în loc să lase justiția să se pronunțe în acest. Când sunt acuzați că nu respectă legislația privind integritatea, USR-iștii ies la atac împotriva instituțiilor statului.
„Gata! M-au prins… Glumesc. Nu aveau ce”, a declarat Clotilde Armand, după ce ANI a acuzat-o de incompatibilitate.
De asemenea, primarul USR a anunțat că va depune și plângere împotriva inspectorilor ANI.
Cătălin Drulă, președintele USR, a declarat că ANI „nu ar trebui să se uite la 3.000 de lei pe lună”, cât și-a însușit Armand în mod ilegal.
„Eu cred că ANI n-ar trebui să se uite acolo la 3.000 de lei pe lună, pentru cinci luni, într-un proiect, care sunt în zona acestui spor, pe care îl au toți primarii și cei de la PNL și cei de la PSD, de lucru cu fonduri europene, ci ar trebui să se uite la multele milioane de lei inexplicabile”, a declarat Drulă pentru a o apăra pe Clotilde Armand.
Integritatea și transparența s-au transformat doar în sloganuri electorale pe care USR le folosește în campanie. Anchetele din ultimii ani și activitatea parlamentarilor USR arată că aceștia sfidează limitele legii din România.
Autor
-
Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News