Știri din capitalele Europei, 28 februarie

UNIUNEA EUROPEANĂ

Parlamentul European a dat undă verde unei legi simplificate de refacere a naturii, după săptămâni de proteste violente din partea fermierilor și după ce o ultimă încercare a partidelor de dreapta a amenințat să anuleze acordul. Noua lege – un pilon esențial al contestatului acord ecologic al UE – stabilește un obiectiv pentru de refacere a cel puțin 20% din terenurile și mările sale până la sfârșitul deceniului. Până în 2050, acest obiectiv ar trebui să acopere toate ecosistemele care au nevoie de restaurare, conform The Guardian.

 

PARIS

Președintele francez Emmanuel Macron a vrut să creeze o „ambiguitate strategică” discutând deschis ideea trimiterii de trupe occidentale în Ucraina, dar a fost atât de ambiguu încât a stârnit confuzie și iritare în rândul unor Aliați.

Comentariile lui Macron la o conferință de presă, după ce a găzduit o reuniune a liderilor occidentali pentru a obține sprijin pentru Ucraina, s-au potrivit cu reputația sa de perturbator diplomatic căruia îi place să încalce tabuurile și să sfideze gândirea convențională, scrie Reuters. Refuzând luni seară să excludă posibilitatea de a trimite trupe occidentale la sol în Ucraina, Macron a sfidat opinia predominantă potrivit căreia o astfel de acțiune ar crește grav riscul unui război global între NATO și Rusia. Casa Albă a declarat că nu va trimite trupe în Ucraina. De asemenea, Germania, Marea Britanie, Italia, Spania, Polonia și Republica Cehă s-au distanțat rapid de această idee.

 

MADRID

Tenerife plănuiește să declare vineri o situație de urgență în ceea ce privește apa, întrucât rezervoarele sale sunt scăzute din cauza secetei persistente. Unele zone din Spania și din Insulele Canare se confruntă cu o secetă majoră. Președintele guvernului din Tenerife, Rosa Dávila, a declarat că insula s-a confruntat cu una dintre „cele mai secetoase ierni din istoria recentă”, conform Euronews.

 

ATENA

Poliția antitero din Grecia a efectuat marți raiduri și arestări în legătură cu atacurile revendicate de militanții de extremă-stânga, inclusiv un colet-capcană trimis prin poștă unui judecător de rang înalt, au declarat oficialii. Represiunea are loc după o reluare a violențelor militanților de extremă-stânga în ultimele luni, inclusiv o explozie în fața Ministerului Muncii din Atena, care nu s-a soldat cu răniți răniți. Grecia suferă de zeci de ani de violențe ale militanților de extremă-stânga, de la atentate cu bombă și asasinate până la mici incendii provocate. Deși grupurile majore au fost desființate sau și-au încetat activitatea, grupuri noi – majoritatea cu o agendă anarhistă – au revendicat recent atentate minore cu bombă, relatează The Associated Press.

 

HELSINKI

Bunăstarea la locul de muncă continuă să se deterioreze pentru angajații din Finlanda, potrivit unui studiu de monitorizare al Institutului finlandez de sănătate ocupațională (TTL). Comparativ cu ultima iterație a studiului, nivelurile de satisfacție la locul de muncă au scăzut simțitor, precum și gradul de plictiseală la locul de muncă. Starea de bine a tinerilor angajați a continuat să fie mai proastă decât cea a celor din alte grupe de vârstă. Aproximativ una din patru persoane din țară a rămas expusă riscului de oboseală la locul de muncă în a doua jumătate a anului trecut, conform YLE.

Tendința de a demisiona a crescut, în special în rândul managerilor și al tinerilor adulți. Aproximativ una din trei persoane cu vârsta sub 36 de ani a luat în considerare deseori schimbarea locului de muncă, comparativ cu aproximativ una din patru persoane cu vârsta de peste 36 de ani. Un număr tot mai mare de finlandezi spun că au lucrat chiar și atunci când nu se simțeau bine. În proporție de 41% dintre angajați au declarat că au lucrat în timp ce erau bolnavi de cel puțin două ori în ultimele șase luni.

 

SOFIA

Guvernul Bulgariei nu a renunțat la posibilitatea de a da în judecată compania rusă de stat Gazprom pentru întreruperea livrărilor de gaze la două luni după ce Rusia a invadat Ucraina în 2022.

„În prezent, guvernul bulgar pregătește o analiză juridică pentru a decide dacă să depună o cerere de arbitraj pentru daunele suferite”, a declarat pentru Euractiv Bulgaria Ministerul bulgar al Energiei. Compania bulgară de stat Bulgargaz a selectat deja o firmă internațională de avocatură pentru a reprezenta țara în arbitrajul comercial în sectoarele petrolului, gazelor și furnizării de GNL.

 

CHIȘINĂU

Așa-zișii deputați de toate nivelurile din stânga Nistrului s-au adunat miercuri, 28 februarie, la Tiraspol, în cadrul celui de-al VII-lea Congres. Potrivit ordinii de zi, publicată de televiziunea locală controlată de autoritățile separatiste din regiune, la Congres vor fi abordate trei subiecte. Este vorba despre situația politică din regiune, situația social-economică și aprobarea documentelor la final de Congres. Săptămâna trecută, opozantul Ghenadie Ciorba a declarat că în cadrul întâlnirii, auto-proclamatele autorități din stânga Nistrului ar urma să facă un apel către Kremlin pentru a accepta alipirea regiunii transnistrene la Rusia, transmite Ziarul de Gardă.

 

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL