Milionarii din USR, supărați că s-au mărit taxele pe dividende și case de lux

Sigla USR
Sursa foto: INQUAM PHOTOS / OCTAV GANEA

Milionarii din USR au ieșit la atac împotriva guvernului condus de Marcel Ciolacu după ce s-au mărit taxele pe dividende și casele de milioane de lei. Guvernul a decis să crească taxele sau să introducă noi taxe pentru românii cu averi foarte mari, ceea ce i-a supărat pe USR-iștii care au averi de milioane de euro.

În USR sunt cei mai bogați politicieni români, iar mulți dintre ei sunt direct vizați de noile taxe, deoarece dețin numeroase case și încasează anual bani din dividende.

Guvernul Ciolacu a decis să crească impozitul pe dividende de la 8% la 10%, ceea ce îi afectează direct pe USR-iști. Va fi introdus și un impozit pe clădirile cu o valoare mai mare de 2,5 milioane de lei. Totodată, microîntreprinderile vor plăti impozite mai mari și vor pierde beneficiile paradisului fiscal.

Cătălin Drulă, președintele USR, deține acțiuni în valoare de 12 milioane de lei, iar anual încasează dividende de pe bursă și va fi direct afectat de creșterea impozitelor. Nu este deloc surprinzător că atacă guvernul în acest caz.

Situația este mai complicată pentru Viorel Băltărețu, deputat din Cluj, care în 2022 a încasat aproape 400.000 de lei din dividende. Cu noile taxe introduse de guvernul Ciolacu, acesta ar trebui să plătească un impozit de circa 40.000 de lei. De asemenea, Băltărețu are 3 apartamente și 2 vile, iar dacă valoarea lor depășește suma de 2,5 milioane de lei, atunci ar putea să plătească un impozit de 1%. Băltărețu este asociat și la mai multe firme, după cum arată declarația sa de interese, fiind afectat și de creșterea taxelor pentru microîntreprinderi.

Radu Panait, deputat USR din Satu Mare, a încasat în 2022 1 milion de lei din dividende, iar cu noile taxe va trebui să plătească un impozit de circa 100.000 de lei. Panait deține și 3 vile în județul Satu Mare, iar dacă valoarea lor va depăși pragul de 2,5 milioane de lei va trebui să plătească noul impozit de 1%. Deputatul USR mai este asociat și la o firmă din Satu Mare și va fi afectat de creșterea taxelor pentru microîntreprinderi.

Dan Barna, fostul președinte USR, a reușit să strângă o avere de peste 2,2 milioane de lei și 3 apartamente (unul în București și două în Sibiu). Dacă apartamentele lui Dan Barna depășesc pragul de 2,5 milioane de lei, atunci USR-istul va fi nevoit să plătească noua taxă de 1%.

Claudiu Năsui, fostul ministru al economiei, se plânge de taxele mărite de guvern, deoarece primește anual bani din dividende. În 2022, Năsui a băgat în buzunare peste 5.000 de lei din dividende și are acțiuni de peste 260.000 de lei, la mai multe companii. Năsui este și proprietarul a două apartamente în București.

Anca Dragu, unul dintre cei mai bogați senatori, deține 6 apartamente și o vilă. Odată ce se va stabili că valoarea lor depășește 2,5 milioane de lei, fosta ministră din guvernul Cioloș va trebui să plătească noua taxă pentru locuințe.

România, paradis fiscal pentru afaceri

Cătălin Drulă a avut atacuri foarte dure la adresa guvernului, după ce s-au mărit taxele sau au fost introduse unele noi. Atitudinea USR-iștilor nu este surprinzătoare, după ce în trecut promiteau zero taxe pe primii 2.300 de lei din salariu, ceea ce ar fi trimis în faliment sistemul de pensii sau asigurări de sănătate, deoarece ar fi pierdut banii din contribuțiile sociale.

„Au zero respect pentru mediul privat, pentru afaceri cinstite, pentru cei care muncesc independent”, declară Drulă.

Claudiu Năsui anunță, pe rețelele de socializare, finalul microîntreprinderilor din România, după ce s-au mărit impozitele, însă uită să spună că țara noastră era un paradis fiscal pentru mediul de afaceri. În Irlanda dividendele sunt impozitate și cu 51% dacă nu sunt reinvestite, arată economiștii. Chiar și cu impozitul pe dividende mărit la 10%, România rămâne printre țările cu cele mai mici taxe.

De asemenea, România are cele mai mici taxe pentru microîntreprinderi, ceea ce a transformat țara noastră într-un paradis fiscal.

„România este un paradis fiscal, să plătești un impozit de 1% pe venit la SRL şi să ai un capital social de un leu cred că se traduce printr-un paradis fiscal”, declara omul de afaceri Lucian Gherghiță pentru zf.ro.

Guvernul condus de Marcel Ciolacu a propus o creștere a taxelor pentru românii cu averi de milioane de lei și pentru microîntreprinderile care erau obișnuite cu paradisul fiscal. USR-iștii au interese directe în acest caz, deoarece încearcă să-și protejeze averile și companiile pentru a plăti taxe cât mai mici.

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: