Ministerul Apărării: Primele trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate din Norvegia au ajuns în România

aeronava-F-16
Sursă foto: Facebook

Ministerul Apărării anunţă, miercuri seară, că primele trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate din Norvegia au ajuns în România.

”Primele trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat miercuri, 29 noiembrie, în Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniţă” de la Borcea. Cu acest prilej, a avut loc ceremonia de recepţie a avioanelor de luptă, în prezenţa oficialilor români, norvegieni şi americani”, a transmis, miercuri seară, Ministerul Apărării, într-un comunicat de presă.

Sursa citată a precizat că achiziţia noului lot de avioane F-16 Fighting Falcon şi a pachetului de bunuri şi servicii aferent ”va asigura creşterea securităţii României prin executarea apărării spaţiului aerian naţional/NATO, pe timp de pace şi în situaţii de criză, prin Serviciul de Luptă Permanent – Poliţie Aeriană (SLP-PA), sub comandă NATO”.

Generalul de brigadă Valeriu Roşu, locţiitorul şefului Departamentului pentru relaţia cu Parlamentul şi calitatea vieţii personalului, a apreciat importanţa programului ”Avion multirol al Forţelor Aeriene”.

”Sunt onorat să spun oficialilor norvegieni bun venit în România, în numele ministrului apărării naţionale, Angel Tîlvăr, în preajma Zilei Naţionale. Norvegia este un aliat important pentru România, cooperarea bilaterală în domeniul apărării asigurând consistenţă amplului proces de modernizare şi dezvoltare a capacităţilor de apărare ale ţării noastre”, a declarat generalul de brigadă Valeriu Roşu.

La rândul său, Eivind Vad Petersson, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe norvegian, a apreciat că aceasta este o zi importantă pentru cooperarea norvegiano-română şi pentru securitatea aliaţilor.

”Guvernul norvegian apreciază importanţa acestui program pentru România şi rămâne pe deplin angajat în livrarea tuturor celor 32 de aeronave, împreună cu sprijinul necesar dezvoltării acestei capacităţi în  anii următori”, a spus secretarul de stat Petersson.

Potrivit Ministerului Apărării, conform Concepţiei de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană, în cadrul programului “Avion multirol al Forţelor Aeriene”, Guvernul României a atribuit Guvernului Regatului Norvegiei contractul de achiziţie a 32 de aeronave F-16, cu suport logistic iniţial şi a unui a pachet de bunuri şi servicii complementar (de la Guvernul Statelor Unite ale Americii).

Avioanele vor fi livrate în stare operaţională, resursa disponibilă a acestora asigurând operarea lor pentru o perioadă de tranziţie, de minimum 10 ani, către avioanele de generaţia a V-a, ceea ce face ca achiziţia avioanelor de luptă norvegiene să reprezinte, în fapt, un transfer de capabilitate între două ţări NATO aliate.

”Aeronavele vor asigura îndeplinirea noilor cerinţe existente la nivelul NATO, ulterior urmând a fi introduse în programul de modernizare la aceeaşi configuraţie (M6.X) cu avioanele F-16 din prima escadrilă, intrată deja în dotarea Forţelor Aeriene Române. Această soluţie asigură implicarea industriei naţionale de apărare pentru efectuarea lucrărilor de mentenanţă şi modernizare a avioanelor F-16, prin compania Aerostar Bacău”, a mai transmis Ministerul Apărării.

În prezent, Forţele Aeriene Române au în dotare 17 aeronave F-16 achiziţionate în baza prevederilor Concepţiei de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană în cadrul programului ”Avion multirol al Forţelor Aeriene”.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL