Ministerul Familiei este aproape de comasare, după doar 3 ani de existență în umbră. Ministerul Familiei ar fi trebuit să preia o parte din atribuțiile Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, mai exact partea de asistență socială pentru familii, însă Guvernul nu a făcut niciodată această tranziție și ministerul a rămas în umbră și lipsit de puteri.
Bugetul pentru Ministerul Familiei
Ministerul și-a început activitatea în 2022, având un buget de doar 86 de milioane de lei pentru primul său an de activitate. Înființarea ministerului a fost un proces lung și greoi și nici după 3 ani nu a funcționat la capacitate maximă. Cu doar 86 de milioane de lei, activitatea instituției a fost foarte limitată, mai ales că abia a reușit să atragă suficienți angajați. Din conducerea instituției au făcut parte ministrul, doi secretari de stat și un subsecretar de stat.
În 2023, bugetul Ministerului Familiei a crescut de 7 ori, ajungând la 620 de milioane de lei. Pentru 2023, Ministerul anunțase mari proiecte: 208 milioane lei pentru 150 de centre de zi pentru copiii în situații vulnerabile (proiect asumat și în PNRR), 150 de milioane de lei sprijin financiar pentru fertilizare în vitro pentru cuplurile sau persoanele singure, 100 de milioane erau destinați pentru preluarea Direcțiilor Județene pentru Familie și Tineret, plus alte mici proiecte.
În 2024, ultimul an de existență al Ministerului Familiei, bugetul a fost de doar 363 de milioane de lei. O reducere drastică a bugetului, iar 42 de milioane de lei au fost pentru salariile angajaților. În iunie 2024, Guvernul a aprobat suplimentarea bugetului Ministerului Familiei cu suma de 155 de milioane de lei din Fondul de rezervă.
Cele mai importante proiecte
Gabriela Firea, primul ministru al familiei, a implementat un proiect pentru creșterea natalității, preluat de la Primăria București. Cuplurile sau persoanele singure primeau 15.000 lei pentru procedura de fertilizare în vitro. Un voucher în valoare de 5.000 de lei pentru achiziționării de medicamente specifice, iar al doilea voucher, de 10.000 de lei, pentru achitarea procedurilor medicale prescrise.
Ministerul vorbea de 8.000 de contracte semnate în 2023, însă din toate aceste proiecte s-au înregistrat doar 183 de sarcini. Adică doar 2% din cei care primesc banii reușesc să ajungă la sarcină. Cu o statistică atât de mică, programul s-a dovedit un eșec.
„În tot acest timp, la nivelul MFTES au fost raportate 183 de sarcini in evoluție, iar în urma finalizării procedurilor medicale, au avut loc 6 nașteri.
Pe parcursul primului an de funcționare, comisia de evaluare a ministerului a analizat un număr de 9.545 de dosare dintr-un total de 11.135 dosare înregistrate pentru accesarea sprijinului financiar de 15.000 de lei destinat procedurilor de fertilizare in vitro. De asemenea, au fost semnate 7.917 de contracte pentru care s-au comandat deja voucherele. De la începutul programului, au fost făcute 2.445 de deconturi la farmacii și 1.497 de deconturi la clinici pentru proceduri medicale”, spunea ministerul, în decembrie 2023.
Cele 150 de centre de zi pentru copiii în situații vulnerabile au avut mai mult succes, mai ales că banii au venit din PNRR. La final de 2023, Natalia Intotero, ministra familiei, anunța că au fost semnate 78 de contracte pentru aceste centre. Bugetul total pentru cele 150 de centre de zi era de 50 de milioane de euro, din PNRR, și aveau rolul de a preveni abandonul familiei și abandonul școlar.
La început de 2024, Ministerul Familiei a lansat al doilea apel pentru centre pentru copiii expuși riscului de a fi separați de familie. Obiectivul acestui al doilea apel era crearea a 64 de servicii sociale de prevenire a separării copilului de familia sa, dintre care cel puțin 10% să se afle în comunitățile cu o populație romă semnificativă, la nivelul municipiilor, orașelor și comunelor. Valoarea maximă eligibilă pentru un centru era de 330.000 de euro, iar suma totală pentru cele 64 de centre se ridica la 21 de milioane de euro.
Ministerul Familiei, la final
Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse ajunge la final, iar noul guvern va renunța la el. Ministerul Familiei va fi comasat cu Ministerul Muncii și Solidarității Sociale. În loc ca Ministerul Familiei să preia din responsabilitățile Ministerului Muncii, noul guvern va face exact contrariul.
Ministerul Familiei a cheltuit peste 1 miliard de lei în 3 ani de existență și cu puteri foarte limitate. Totuși, a reușit să accelereze unele proiecte importante pentru protecția copiilor, precum centrele de zi finanțate din PNRR. Ministerul Familiei nu a mai avut timp să preia toate responsabilitățile privind protecția copiilor și a familiei.
În cei 3 ani de existență, Ministerul a avut doar 2 miniștri: Gabriela Firea și Natalia Intotero, ambele din partea PSD. În iulie 2023, Firea și-a dat demisia din funcția de ministru, în urma scandalului privind azilele de bătrâni, iar mandatul a fost preluat de Natalia Intotero.
Autor
-
Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News