Ministerul Finanţelor lansează cadrul pentru emiterea de obligaţiuni verzi

Sursa foto: X

Ministerul Finanţelor anunţă că lansează cadrul pentru emiterea de obligaţiuni verzi. Printre proiectele etichetate ca verzi sunt incluse cele legate de producţia de energie regenerabilă, eficienţa energetică, prevenirea şi controlul poluării, transportul curat, gestionarea sustenabilă a apei şi a apelor uzate, adaptarea la schimbările climatice, clădirile verzi şi gestionarea durabilă din punct de vedere ecologic a resurselor naturale vii şi a utilizării terenurilor.

”Ministerul Finanţelor a publicat Cadrul Obligaţiunilor Verzi al României, document de referinţă pentru emiterea de obligaţiuni verzi la nivel suveran pentru finanţarea cheltuielilor aferente proiectelor care contribuie direct la îndeplinirea obiectivelor de mediu şi de dezvoltare durabilă ale României”, anunţă ministerul.

Iniţiativa reafirmă angajamentul României faţă de Obiectivele de Dezvoltare Durabilă 2030 şi Contribuţiile la nivel naţional în cadrul Acordului de la Paris.

Prin emiterea de obligaţiuni verzi, Ministerul Finanţelor îşi propune să promoveze tranziţia către o economie mai verde, să diversifice şi mai mult baza de investitori pentru titlurile de stat şi să atragă investitori care sunt exclusiv sau predominant interesaţi de instrumente financiare care generează un impact pozitiv asupra mediului înconjurător sau un impact benefic social, respectiv o îmbunătăţire a cadrului de guvernanţă.

„Lansarea acestui cadru este un pas esenţial în extinderea finanţării pentru întreaga agendă verde din România. Pe lângă potenţialul de diversificare a bazei de investitori pentru datoria publică, ne aşteptăm ca emisiunea de obligaţiuni verzi să catalizeze noi obligaţiuni verzi emise de sectorul privat prin crearea unei referinţe importante pe piaţa externă pentru obligaţiunile corporative româneşti. De la dezvoltarea reţelei de metrou, a căilor ferate şi înfiinţarea de noi zone de păduri urbane, toate sunt exemple de proiecte pe care le vom putea finanţa prin intermediul investitorilor interesaţi de acest tip de obligaţiuni”, a transmis Marcel Boloş, ministrul Finanţelor.

Cadrul, elaborat de Ministerul Finanţelor şi aprobat de un comitet interministerial, conturează structura de guvernanţă stabilită pentru a asigura selecţia proiectelor şi utilizarea încasărilor astfel încât să corespundă aşteptărilor pieţei.

Banca Mondială a oferit asistenţă tehnică pentru constituirea programului de obligaţiuni verzi al României. Ministerul Finanţelor a primit şi sprijin extern de la două bănci de investiţii de prestigiu internaţional (Citi şi HSBC).

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: