Ministrul Agriculturii: Sunt în discuții cu o companie mare din Germania care vrea să mute toată procesarea în România

Sursă foto: Facebook / Florin Barbu

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, spune că România ar putea deveni cea mai mare piață de procesare pentru industria alimentară din Sud-Estul Europei, având în vedere că o mare companie germană vrea să-și mute toată procesarea pe plan local și a faptului că jucătorii existenți se pot capitaliza prin intermediul programului Investalim.

„Sunt în discuții cu o companie foarte mare din Germania care vrea să mute toată procesarea în România. Având în vedere Investalim, care este de un miliard de euro și acea companie care vrea să-și aducă tot know-how-ul în România, vom deceni cea mai mare țară  procesatoare din Sud- Estul Europei”, a declarat ministrul Agriculturii, Florin Barbu, potrivit căruia 80% din discuțiile purtate „sunt realizabile”.

În plus, potrivit ministrului, România este în vizorul unei alte companii germane cu activități în zootehnie. Aceasta ar dori să investească în 10 ferme a câte 100.000 de porci anual.

Programul naţional de dezvoltare şi susţinere a industriei alimentare Investalim se implementează în perioada 2023 – 2026 prin Schema de ajutor de stat Investalim.

Beneficiarii eligibili pentru acest tip de sprijin pot fi întreprinderile nou-înfiinţate sau întreprinderile în activitate, atât IMM, cât şi întreprinderi mari, înfiinţate conform Legii nr. 31/1990 privind societăţile comerciale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Intensitatea sprijinului nerambursabil are valori cuprinse între 30 – 70%, iar nivelul ajutorului de care poate beneficia o întreprindere poate ajunge până la un maxim de 57.750.000 de euro.

Potrivit unui comunicat MADR, bugetul total al programului Investalim este de 590 de milioane de euro pentru perioada 2023-2026. Asta înseamnă aproximativ 148 de milioane de euro, anual. Prin această schemă vor fi înfiinţate şi modernizate unităţi de procesare în sectorul industriei alimentare.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: