Ministrul Dezvoltării: „Trebuie să ai vocație ca să faci administrație”. Rolul Agențiilor de Dezvoltare Regională

Adrian Veștea
Sursa foto: Adrian Veștea / Facebook

Ce înseamnă să faci administrație în România și de ce există diferențe atât de mari între administrațiile din estul României și administrațiile din vestul țării?

Invitat în emisiunea Puterea Știrilor, ministrul Dezvoltării, Adrian Veștea, a subliniat că din experiența pe care o are în administrația din România „pentru a face administrație, în primul și în primul rând, trebuie să ai vocație”. Sunt situații care au particularitățile lor, mai spune ministrul cu referire la diferențele extrem de vizibile între anumite administrații din țară.

Ministrul a amintit în acest context și rolul Agențiilor de Dezvoltare Regională.

„Pentru a face administrație, în primul și în primul rând, trebuie să ai vocație. Trebuie să fii o persoană care te adaptezi și trebuie să ai cunoștințele necesare în așa fel încât să poți implementa și să poți derula proiecte. Sunt situații care au particularitățile lor. Spre exemplu, dacă am compara exact cum ziceți dvs. o localitate de 15.000 de locuitori din Cluj cu una din Vaslui și una din județul Călărași, ne vom da seama că așteptările comunităților și ale cetățenilor sunt total diferite. Fiecare comunitate, în funcție de specificul ei, are o anumită așteptare. Unii din punct de vedere educațional, alții din punct de vedere al infrastructurii medicale, alții din punct de vedere al infrastructurii rutiere.

Aici intervine individul care trebuie să aibă abilitatea și să identifice soluția pentru a putea să implementeze și să rezolve toate aceste programe. Cred că este foarte important să lucrezi din timp, să-ți pregătești documentațiile prealabile, să crezi în proiectele respective, iar ulterior să încerci să uzezi de toate oportunitățile pe care le ai la dispoziție ca acele proiecte la un moment dat să prindă contur. Ori, astăzi, după cum v-am spus mai mult ca oricând, cred că fiecare unitate administrativ-teritorial, în funcție de interesele pe care le are, găsește soluții de finanțare. Totul este să fii perseverent, să creezi în proiectul respectiv, să ai documentațiile făcute temeinic și niciodată să nu te raportez să le faci superficial, fiindcă ulterior ai de tras cu toate acele proiecte în situația în care sunt omise o serie de situații de lucrări.”, a declarat ministrul Dezvoltării, Adrian Veștea, la Puterea Știrilor.

Rolul Agențiilor de Dezvoltare Regională

„Practic ajungi în situația în care nu poți duce la bun sfârșit proiectul respectiv, iar asta contează foarte mult de modul în care primarul tratează cu rigurozitate toate aceste aspecte prealabile. Sunt exemple de bune practici în toate județele din România nu cred că se face administrație doar la în Ardeal și sau doar în anumite județe. Cred că până la urmă trebuie să vorbim și despre rolurile agențiilor de dezvoltare regională, cele care sunt înființate în urmă cu 25 de ani.

Practic, prin aceste agenții de dezvoltare regională au venit aceste resurse financiare din fonduri europene. A contat foarte mult modul în care au fost lansate ghidurile, modul în care s-au mobilizat, fiindcă de fapt, consiliile de dezvoltare regionale sunt formate din președinți de consilii județene, primari de municipii, primari de orașe și primar de comune. A contat foarte mult modul în care s-au mobilizat și în același timp modul în care executivul din  agențiile de dezvoltare regională au pus la dispoziție instrumentele prin care să poți aplica și să poți obține aceste aceste fonduri”, a continuat ministrul.

 

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL