Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că ţara noastră va continua să facă tot ceea ce este necesar şi posibil pentru ca securitatea energetică a R. Moldova să fie asigurată, în contextul în care preşedinta Maia Sandu a convocat joi Consiliul Suprem de Securitate (CSS), iar subiectele principale au fost evaluarea situaţia din sectorul energetic şi pregătirea pentru sezonul rece, informează news.ro.
„România a fost statul căruia R. Moldova îi datorează faptul că s-a putut aprinde lumina la Chişinău şi în toată R. Moldova iarna trecută. Deci este partenerul nostru de suflet, sunt fraţii noştri de peste Prut. Pe de o parte am reuşit să interconectăm sistemele noastre energetice. Pe de altă parte, la nivelul sectorului de gaze, Transgaz este astăzi de facto operatorul de transport şi al sistemului de gaze naturale în R. Moldova. Practic zilnic au activitate prin care preiau transportul de gaze naturale către R. Moldova”, a spus Sebastian Burduja.
Ministrul Energiei a mai precizat că în urmă cu o săptămână şi ceva Energocom, compania din Republica Moldova are posibilitatea de a înmagazina gaze naturale pe teritoriul României.
„În plus, am început să facilităm R. Moldova de curând, o săptămână şi un pic, posibilitatea de înmagazina gaze naturale de către Energocom, compania lor de acolo, pe teritoriul României. Aşadar, facem tot ceea ce este necesar şi tot ceea ce este posibil ca, într-un context regional extrem de dificil, să fim alături de fraţii noştri de peste Prut şi şi să le garantăm securitatea energetică”, a conchis Burduja.
Preşedinta R. Moldova, Maia Sandu, a convocat, joi, şedinţa ordinară a Consiliului Suprem de Securitate (CSS), la care au fost discuţii despre securitatea energetică a ţării şi pregătirea pentru sezonul rece.
„În urma informaţiilor prezentate de autorităţile competente, membrii CSS au venit cu mai multe decizii şi recomandări. Statul trebuie să fie pregătit să asigure consumatorilor accesul continuu la resursele energetice – gaze, electricitate, agent termic – în orice condiţii şi context regional. La fel, în caz de necesitate, să poată oferi ajutorul necesar categoriilor vulnerabile de cetăţeni. Astfel, obiectivul prioritar şi în acest an va fi achiziţionarea gazelor la cele mai avantajoase preţuri de pe piaţă şi formarea de stocuri suficiente. Prin eforturile făcute de autorităţi, R. Moldova îşi întăreşte securitatea energetică, iar instituţiile competente, indiferent de orice scenariu, vor putea livra cetăţenilor energie electrică şi căldură în sezonul următor de încălzire”, precizează comunicatul de presă postat pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale a R. Moldova.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News