Ultimele două săptămâni au dat peste cap bugetele tuturor românilor, într-un context economic marcat de devalorizarea leului și creșterea instabilității. Este „Efectul Simion”, după cum îl numește Tanczos Barna, ministrul Finanțelor, invitat la emisiunea ECONOMIA.EU. Reamintim, George Simion a declarat nu o dată că nu este vinovat pentru creșterea euro sau pentru deficitul bugetar, responsabilitatea este a guvernelor anterioare.
Cursul de schimb, un indicator important nu numai pentru economie, ci și pentru români, a depășit pragul psihologic de 5 lei pentru un euro pe 6 mai, după rezultatul primului tur al alegerilor prezidențiale. Au urmat mai multe zile dificile pe piața valutară, cu deprecieri pentru moneda națională, combinate cu aprecieri modice.
Tanczos Barna, ministrul Finanțelor: „O provocare a fost într-adevăr efectul Simion de acum două săptămâni, lunea trecută, când lumea s-a trezit și a văzut cine este pe locul unu, cu 41%. Acesta se numește efectul Simion în România, creșterea cursului și creșterea incertitudinii.”
Incertitudinea a fost cuvântul de ordine și pe piața interbancară, cu un ROBOR în creștere continuă, în timp ce pe piața de capital, indicii bursieri au fost pe roșu zile la rând. Un context care i-a făcut pe mulți să vorbească despre iminenta retrogradare a ratingului României la categoria „junk”, nerecomandată investițiilor.
Tanczos Barna, ministrul Finanțelor: „Nu suntem o țară de junk. Din punct de vedere economic, România nu este o țară de junk. Din punct de vedere fiscal-bugetar, lucrurile pot fi echilibrate până la sfârșitul anului.”
În acest moment, dezechilibrele sunt certe. După ce a încheiat anul trecut cu un deficit bugetar record la nivel comunitar, de 9,3% din PIB, țara noastră trebuie să scadă diferența dintre venituri și cheltuieli la 7% până la finele acestui an. Cum se va ajunge la acest rezultat este sarcina viitorului guvern, care trebuie să ia măsuri urgente de echilibrare a bugetului.
Theodor Stolojan, fost premier al României: „Ca economist, te uiți întotdeauna la primii trei indicatori esențiali pentru orice economie: creșterea economică. Creșterea economică pe mine mă îngrijorează foarte mult, la fel de mult ca situația bugetului țării.”
Creșterea economică dă semne de încetinire evidentă. Produsul Intern Brut a stagnat în primul trimestru față de cele trei luni anterioare. Singura creștere s-a înregistrat față de trimestrul întâi din 2024, de 0,2%, e drept, sub așteptări.
Theodor Stolojan, fost premier al României: „Al doilea indicator la care ne uitam, spuneam că sunt trei, este inflația. Da, inflația, iată că e rezistentă. Deci inflația este, dacă vreți, undeva de două ori mai mare decât în zona euro.”
În aprilie, inflația anuală a stagnat la 4,9%, dar nivelul rămâne ridicat. România a fost, de altfel, campioana Uniunii Europene la creșterea prețurilor aproape un an, potrivit Eurostat.
Theodor Stolojan, fost premier al României: „Al treilea indicator la care ne uităm e șomajul. România n-a avut dureri de cap de când românii, din păcate, pleacă masiv în afara țării să lucreze.”
În opinia economiștilor, dacă România își menține direcția europeană după alegeri, iar un nou guvern va fi învestit în funcție, atunci și investitorii își vor recâștiga încrederea în economie.
Citeste mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News