Ministrul Finanţelor estimează o creştere a pensiilor cu 14% pentru anul viitor

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat marţi, în legătură cu creşterea pensiilor anul viitor, că au fost făcute calcule şi proiecţii bugetare cu un impact bugetar de aproximativ 16 miliarde de lei. Chestionat dacă procentul de indexare va fi de circa 14%, ministrul PNL a răspuns: „Da, dar aici este un calcul estimativ, în acest moment”, adăugând că nu doreşte „să sune ca angajamente pe care le facem, ci ca nişte calcule pe care le avem acum pentru anul viitor”.

„Prin noua lege a pensiilor şi reforma la care ne-am angajat prin PNRR, spun că va include şi eliminarea inechităţilor sociale din sistemul de pensii generale”, a afirmat Marcel Boloş marţi la Antena 3 CNN.

Chestionat dacă recomandarea Băncii Mondiale de a indexa pensiile cu rata inflaţiei în martie poate rămâne pe masă, ministrul Finanţelor a răspuns: „Aici este din nou o decizie a coaliţiei”.

„Într-adevăr, indexarea cu rata inflaţiei, dar şi cealaltă variantă cu recalcularea a celor 5 milioane de pensii, în conformitate cu noua formulă din legea pensiilor, sunt ambele luate în considerare. De asemenea, fac parte din decizia coaliţiei de guvernare. Noi asigurăm doar spaţiul bugetar pentru aceste măsuri”, a completat Boloş.

Întrebat dacă Guvernul dispune de spaţiul bugetar necesar pentru indexarea pensiilor, Marcel Boloş a replicat: „Am luat în calcul una dintre aceste variante pentru majorarea pensiilor, dar nu pot să vă dau un răspuns cu privire la faptul dacă aceasta va fi efectuată prin indexarea cu rata inflaţiei sau prin recalcularea conform reformei pe care ne-am asumat-o în PNRR. Cu siguranţă va fi una dintre cele două variante”.

Ministrul de Finanţe a subliniat că a fost luată în calcul o sumă de aproximativ 16 miliarde de lei pentru majorarea pensiilor în 2024.

„Am efectuat toate calculele şi proiecţiile bugetare cu un impact bugetar estimat la aproximativ 16 miliarde de lei. Deci, împărţiţi la 110 miliarde şi veţi observa că există o creştere pe care am luat-o în considerare, dar nu doresc să precizez un procent care ulterior să fie interpretat ca angajament. Vorbeam doar despre spaţiul bugetar, adică suma necesară”.

Întrebat dacă procentul estimat pentru majorarea pensiilor va fi în jur de 14%, Boloş a afirmat: „Da, dar trebuie să înţelegeţi că acesta este un calcul estimativ în acest moment”.

„Nu dorim să exercităm presiuni ulterioare asupra coaliţiei. Coaliţia trebuie să ia decizii în ceea ce priveşte pensiile şi procentele pentru celelalte drepturi salariale, precum şi pentru legea salarizării unice. Aşadar, nu doresc ca acestea să fie percepute ca angajamente, ci ca estimări bazate pe datele actuale pentru anul viitor”, a concluzionat el.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: