Trebuie să ne asigurăm că noul cadru de reguli fiscale facilitează investiţiile, inclusiv pentru ţările cu un spaţiu fiscal mai mic cum este România, consideră ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.
Acesta a participat, marţi, la reuniunea Consiliului Afaceri Economice şi Financiare (ECOFIN), desfăşurată la Bruxelles.
Miniştrii de finanţe din Uniunea Europeană au adoptat concluziile Raportului privind Mecanismul de Alertă 2024 şi Analiza Anuală a Creşterii Sustenabile 2024, respectiv recomandarea pentru politica economică a zonei euro, a arătat ministrul pe pagina sa de Facebook.
Potrivit sursei citate, acesta este primul pas pentru iniţierea procesului anual al Semestrului European pentru monitorizarea politicilor economice, de ocupare a forţei de muncă şi fiscale din statele membre.
Una dintre concluziile Raportului privind Mecanismul de Alertă 2024 este nevoia unei integrări mai bune a Procedurii privind Dezechilibrele Macroeconomice în cadrul de guvernanţă economică, care este în curs de revizuire.
„Trebuie să ne asigurăm că noul cadru de reguli fiscale facilitează investiţiile, inclusiv pentru ţările cu un spaţiu fiscal mai mic cum este România, menţinând în acelaşi timp finanţe publice solide”, a precizat Marcel Boloş.
Preşedinţia belgiană a Consiliului UE şi-a prezentat priorităţile pentru cele şase luni de mandat, cu precizarea că se va concentra pe finalizarea revizuirii guvernanţei economice a Uniunii, pe continuarea sprijinului financiar acordat Ucrainei şi pe legislaţia care reglementează uniunea bancară şi pe cea a pieţelor de capital. În plus, va continua lucrările pe marginea propunerilor privind un nou set de resurse proprii ale UE, pentru finalizarea revizuirii Cadrului Financiar Multianual şi pentru revizuirea legislaţiei referitoare la Codul Vamal.
De asemenea, miniştrii au luat act de stadiul impactului economic şi financiar al agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Comisia Europeană a prezentat o actualizare a situaţiei economice şi bugetare din Ucraina, după care au urmat discuţii despre sprijinul financiar acordat de UE, precum şi despre evoluţiile înregistrate în utilizarea activelor ruseşti îngheţate şi imobilizate.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News