Ministrul Justiţiei solicită Parchetului General intensificarea combaterii traficului de droguri

Sursă foto: X - Alina Gorghiu

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a trimis o îndrumare procurorului general, Alex Florenţa, privind intensificarea activităţii Ministerului Public în ceea ce priveşte combaterea traficului şi consumului de droguri.

„Am transmis o îndrumare procurorului general, Alex Florenţa, pentru ca Ministerul Public să intensifice activitatea de combatere a formelor de criminalitate care privesc sfera ilicitului de droguri. Planurile de acţiune trebuie să vizeze şi componenţa de recuperare a prejudiciului”, a declarat Alina Gorghiu.

Demersul ministrului Justiţiei are loc în contextul în care Inspecţia Judiciară a demarat un control la nivelul naţional cu privire la situaţia dosarelor penale care vizează infracţiuni cu droguri.

„Date recente de la DIICOT confirmă că lupta împotriva fenomenului drogurilor necesită efort comun. Şapte persoane au fost reţinute în Constanţa pentru trafic de droguri, trafic de persoane, spălare de bani, în urma unei anchete demarate în noiembrie 2022. Un alt traficant a fost prins la Cluj”, a precizat ministrul Alina Gorghiu pe pagina oficială de Facebook.

Potrivit ministrului Justiţiei, 4.665 de dosare privind traficul sau consumului de droguri au fost soluţionate în 2023, deşi efectivul de procurori este foarte redus.

„Ca să se înţeleagă situaţia bine: în Secţia de combatere a traficului de droguri din structura centrală a DIICOT lucrează doar 14 procurori. Care au în lucru 7.000 de dosare pe droguri, din care 2.700 au fost deschise în primele 6 luni”, a menţionat Alina Gorghiu.

Conform dispoziţiilor art.131 din Constituţie, procurorii îşi desfăşoară activitatea potrivit principiului legalităţii, imparţialităţii şi al controlului ierarhic sub autoritatea ministrului justiţiei. Aceasta nu înseamnă că Ministerul Public este subordonat ministrului Justiţiei.

Potrivit art. 66 alin. (3) din Legea 304/2022, „ministrul Justiţiei poate să ceară procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sau, după caz, procurorului general al Parchetului Naţional Anticorupţie informări asupra activităţii parchetelor şi să dea îndrumări scrise cu privire la măsurile ce trebuie luate pentru prevenirea şi combaterea criminalităţii”.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: