Sistemul sanitar funcționează în regim de avarie. În multe spitale din țară se dau consultații cu poliția la ușă

spital
Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Sistemul sanitar din România se află pe marginea prăpastiei. În timp ce spitalele din aproape întreaga țară funcționează în sistem de avarie din cauza lipsei de personal, directorii acestora caută disperați soluții salvatoare.

Până atunci însă, zeci de mii de pacienți așteaptă și câte cinci, șase ore în camerele de gardă să fie preluați de medicii și asistentele care sunt pe cale de dispariție.

Sistemul sanitar din România a intrat într-un colaps galopant și se îndreaptă spre un dezastru în fața căruia autoritățile ridică neputincioase din umeri. Ordonanța austerității aprobată anul trecut și prin care s-au blocat angajările în toate instituțiile publice a tras spitalele pe linie moartă. Din cauza lipsei acute de personal, multe dintre acestea funcționează în sistem de avarie și, spun medicii, este doar o chestiune de timp până când unele chiar își vor închide porțile.

„Uite banii, nu sunt banii“

Salvarea stă într-un pix și o semnătură a ministrului Finanțelor, Marcel Boloș, care ar putea debloca posturile din Sănătate însă, spune el, trebuie să se gândească foarte bine de unde face rost de bani, căci bugetul pe 2024 a fost aprobat deja.

Ministrul a precizat că este vorba despre 5.000 de posturi care sunt solicitate de spitale pentru a fi scoase la concurs. Numărul acestora ar putea fi însă mult mai mare dacă e să ne gândim că la nivel național există un deficit de 15.000 de medici, potrivit directorului general al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București, Oana Sivache.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL