Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă din cadrul Ministerului Mediului a fost convocat, în urma inundațiilor din nordul țării. Diana Buzoianu a precizat la Euronews că a cerut răspunsuri și a solicitat reprezentaților Apelor Române, autorităților locale și tuturor instituțiilor cu atribuții să acționeze „prompt, coordonat”, astfel încât să nu mai existe, în primul rând, tragedii.
Diana Buzoianu, ministrul Mediului: „Da, am avut acest Comitet, am solitat tuturor colegilor din structurile Apele Române, reprezentanții autorităților locale, instituțiile cu atribuții, să acționeze prompt, coordonat și să ducă la evitarea unor tragedii în măsura în care este posibil prin măsurile care pot fi luate în acest timp. Intervențiile trebuiau să vizeze – în primul rând, repet – salvarea de vieți și apoi asigurarea accesului către zonele izolate – pentru că avem astăzi inclusiv comune izolate, o comună izolată de aceste viituri – și limitarea efectelor inundațiilor asupra populației și infrastructurii.
În momentul de față, situația este una care se modifică de la oră la oră, pentru că acolo evident că a fost un val de apă uriaș. Înțeleg că maximul a fost de 79l/m², ceea ce este o cantitate uriașă. Am văzut inclusiv discuțiile legate de defrișări și cum ar fi putut să ajute mai degrabă o suprafață împădurită mai mare în zona respectivă, captarea sau retenția apei. Aici, sigur, eu lupt pentru protejarea pădurilor și îmi doresc să ne uităm la cât mai puține păduri tăiate la ras, doar că bazinetul, suprafața bazinetului Neagra Șarului are 11.000 de hectare, dintre care împădurite sunt aproape 95% din zona respectivă. Cu 95% suprafață împădurită, totuși, capacitatea de retenție într-un caz în care îți vin 79l/m² este undeva la 20% – înțeleg, discutând cu experții – din precipitații, să poată să fie capacitatea de retenție, ceea ce înseamnă că automat, chiar și în zone împădurite foarte mult, în cazul unor ploi violente, cu intensitate foarte mare, capacitatea de retenție a pădurii este depășită, ceea ce s-a și întâmplat în cazul acesta.
Am avut o discuție inclusiv pe infrastructura de protecție împotriva inundațiilor. Am întrebat reprezentanții Apelor Române ce lucrări mai pot fi făcute acolo pe viitor sau ce lucrări ar fi putut să fie făcute. Urmează să primim răspunsurile zilele acestea, adică eu le-am trimis astăzi să îmi trimită răspuns astăzi.”
În PNRR erau prevăzuți 400 km de linii de apărare, diguri. Vizau proiectele și zona afectată acum de inundații?
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News