Mai mulți lideri PSD îl acuză pe Dragoș Pîslaru de fake-news în legătură cu anunțul făcut de ministrul Fondurilor Europene referitor la bucăți din Autostrada Moldovei și Autostrada Unirii care au pierdut finanțarea din PNRR. Marius Budăi, fost ministru al Muncii și actual vicepreședinte PSD, a scris pe Facebook că „observă o lejeritate debordantă la ministrul Pîslaru atunci când vorbește de două proiecte atât de importante”.
Acesta spune că nu poate accepta ideea ca aceste segmente să fie scoase din finanțarea PNRR. Pe Facebook a reacționat și Gheorghe Șoldan, vicepreședinte PSD, care scrie că „Fake news-ul zilei vine de la ministrul Pîslaru”, care „a fost afectat de caniculă”.
Social-democratul precizează că „toate șantierele de pe autostrăzile A7 și A8 merg mai departe”. Nici Ministerul Transporturilor nu a rămas indiferent la nunâul lui Pîslaru și a postat pe rețeaua socială o listă cu lucrările care se vor derula în continuare.
„Deja autoritățile care știu de mult această situație și dacă n-au progresat deloc, nu se poate termina ceva până în august 2026, inclusiv la nivel tehnic au recunoscut acest lucru, și ce facem acum? Așa cum am spus de altfel data trecută, căutăm surse alternative de finanțare pentru proiectele prioritare, gen segmentele de autostradă din A7 și A8, care v-am spus că nu mai sunt prinse în PNRR”, a declarat marți Dragoș Pîslaru, ministrul Fondurilor Europene.
„Deja autoritățile care știu de mult această situație și dacă n-au progresat deloc, nu se poate termina ceva până în august 2026, inclusiv la nivel tehnic au recunoscut acest lucru, și ce facem acum? Așa cum am spus de altfel data trecută, căutăm surse alternative de finanțare pentru proiectele prioritare, gen segmentele de autostradă din A7 și A8, care v-am spus că nu mai sunt prinse în PNRR”, a declarat marți Dragoș Pîslaru, ministrul Fondurilor Europene.
Referitor la problemele de achiziții, ministrul a spus că „n-o să vă iau proiect cu proiect acum, o să vă pot spune doar că este vorba de nerespectarea regulamentului european cu privire la achizițiile publice, în sensul că anumite erate, de exemplu, la aceste achiziții nu au fost publicate în Jurnalul oficial al UE”, a completat acesta.
După această declarație, mai mulți lideri PSD au recționat.
„Refuz să accept ideea că Moldova trebuie, din nou, să fie sacrificată”
Marius Budăi, fost ministru al Muncii, actual vicepreședinte PSD a scris pe Facebook că „observă o lejeritate, asta ca să nu spun direct nepăsare, debordantă la domnul ministru Pîslaru atunci când vorbește de două proiecte atât de importante, vitale chiar pentru dezvoltarea viitoare a Moldovei.
„Ca parlamentar PSD și reprezentant al moldovenilor din Botoșani în Parlamentul României, nu pot accepta ideea că segmente din autostrăzile A7 și A8 – coloanele vertebrale ale dezvoltării regiunii noastre – sunt scoase din finanțarea PNRR din cauza unor întârzieri acumulate în trecut, și de acum gata, ne spălăm pe mâini și nu căutăm soluții. Refuz să accept ideea că Moldova trebuie, din nou, să fie sacrificată”, a scris Budăi.
„Autostrada Moldovei merge mai departe”
La rândul său, Romeo Daniel Lungu, președintele PSD Buzău, spune despre ministrul Pîslaru că este „deconectat de realitate” și anunță „dezastre” care nu există. „Autostrada Moldovei merge mai departe, iar Buzăul nu pierde nimic, dimpotrivă”, scrie acesta pe Facebook.
„Avem în fruntea Ministerului Investițiilor un ministru complet deconectat de realitate, care face declarații panicarde, fără legătură cu faptele. Dragoș Pîslaru, fost exponent al unei guvernări zero în materie de infrastructură, lansează acum în spațiul public ideea că s-ar fi pierdut finanțarea prin PNRR pentru tronsoane din Autostrada Moldovei și Autostrada Unirii. Fals. Grav și iresponsabil.
„Investițiile nu se opresc. Nicio licitație nu se anulează. Niciun contract nu se suspendă. Toate șantierele continuă conform contractelor și graficelor asumate. Nicio licitație nu se reia, niciun proiect nu se suspendă. Autostrada Moldovei – A7 – se construiește, și nimic nu va sta în calea acestei investiții strategice”, a mai scris acesta.
„Ce face domnul Pîslaru este o deformare periculoasă a realității. În loc să susțină proiectele majore ale țării, lansează mesaje de criză care nu au nicio acoperire. Este complet inacceptabil ca un membru al guvernului să afecteze încrederea în investițiile strategice doar pentru a obține capital politic de moment. Solicit public ministrului Pîslaru să înceteze cu declarațiile alarmiste și să nu mai saboteze, prin comunicare iresponsabilă, cel mai important proiect rutier pe care îl avem în derulare. Autostrada Moldovei merge înainte. România nu pierde bani – câștigă timp, eficiență și viitor”, a adăugat Lungu.
„Dacă nu duceți ministerul plecați acasă”
„În primul rând, pe Dragoş Pîslaru, ministrul nimănui (nu a fost ales în Parlament pe listele niciunui partid!) cu alura sa de elev etern, prins mereu nepregătit, dar gata să-şi însuşească – în numele cui!? – tot felul de teme pentru acasă. Toate, întâmplător, în dauna românilor & României!”, scrie și Dragoș Benea, vicepreședinte PSD pe aceeași rețea socială. „E jalnic că cei care au prioritizat – în PNRR-ul secretizat de Ghinea, să ne amintim (!) – milioane pe consultanță şi trotinete electrice, vor să îngroape autostrada A7, în tot felul de corecții financiare ca să dăm banii înapoi, tocmai acum când constructorul băcăuan UMB e pe cale să finalizeze lucrarea. Domnule Pîslaru, dacă nu duceți ministerul plecați acasă! Rama „De Luxe” a ochelarilor dvs. nu ține loc de competență”, a completat Benea.
„Fake news-ul zilei vine de la ministrul Pîslaru”
Fake news-ul zilei vine de la ministrul Pîslaru, scrie și Gheorghe Șoldan, vicepreședinte PSD, tot pe Facebook.
„Se pare că Dragoș Pîslaru, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a fost afectat serios de caniculă. Altfel, nu îmi explic de ce a venit astăzi cu anunțul apocaliptic că nu vor mai fi bani pentru autostrăzile A7 și A8. Nu știu ce are în minte acest politician, care a mai fost ministru câteva luni și în așa-zisul „Guvern zero” condus de Dacian Cioloș, dar afirmațiile lui alarmiste, fie voite, fie spuse din neștiință, pot crea confuzie și nemulțumiri în rândul cetățenilor. Adevărul e următorul: Toate șantierele de pe autostrăzile A7 și A8 merg mai departe”, a fost reacția acestuia.
Ministerul Transporturilor: Nu se pierd bani din PNRR
Ministerul Transporturilor a postat la scurt timp, tot pe Facebook, precizări cu privire la lucrările planificate. Instituția precizează că nu se pierde „niciun ban din PNRR”.
„Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI) anunță că România nu pierde niciun euro din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) destinat sectorului transporturilor. În urma discuțiilor tehnice purtate cu reprezentanții Comisiei Europene, s-a stabilit că proiectele care rămân în PNRR vor fi finanțate integral din fonduri europene, fără a mai necesita cofinanțare din bugetul de stat”, se arată în postare.
Potrivit Ministerului, proiectele care rămân finanțate 100% din PNRR sunt: Infrastructură rutieră:
• Autostrada Moldovei (A7), tronsoanele Focșani – Pașcani;
• Autostrada Lugoj – Deva (A1), secțiunile D și E (tunelurile de la Margina – Holdea).
Infrastructură feroviară:
• Toate cele 4 loturi ale tronsonului CF Cluj – Episcopia Bihor;
• Un lot din tronsonul CF Arad – Timișoara – Caransebeș (Lugoj – Timișoara).
În privința proiectelor care au fost excluse parțial sau total din PNRR, MTI subliniază că nu va fi returnată nicio sumă deja cheltuită. Astfel, România nu va rambursa cei 2,3 miliarde de euro investiți până în prezent în proiectele deja finalizate sau aflate în stadiu avansat de execuție.
Printre acestea se numără:
• Autostrada Buzău – Focșani (A7) – finalizată și deschisă circulației;
• Lotul 1 al Autostrăzii Ploiești – Buzău (A7) – finalizat și dat în circulație;
• Secțiunile Leghin – Moșca și Târgu Mureș – Miercurea Nirajului (A8);
• Secțiunile Nădășelu – Poarta Sălajului (Autostrada Transilvania);
• Loturile 1, 3 și 4 din tronsonul CF Arad – Timișoara – Caransebeș.
Mai multe lucrări rămân fără finanțare europeană
Bucăți din Autostrada Moldovei și Autostrada Unirii, cele două șosele de mare viteză care vor lega Moldova de restul țării, dar și 40 de kilometri din Autostrada Transilvania au pierdut finanțarea din PNRR. Anunțul a fost făcut de ministrul Investițiilor Europene. Motivul? Probleme la procedurile de achiziții publice, spune Dragoș Pîslaru. Este vorba despre discrepante între sistemul european de achiziții și cel național. Pe lista proiectelor scoase din PNRR se află și o mare parte din linia de cale ferată Arad-Timișoara-Caransebeș
Fără banii din PNRR au rămas toți cei 103 kilometri din Autostrada Moldovei deschiși deja circulației, dar și cei 53 de kilometri din autostrada Unirii, care leagă Moldova de Transilvania, unde lucrările au început anul acesta și unde nu erau oricum șanse să fie gata până în la final de august 2026. Afară din PNRR au fost dați și cei 39 de kilometri din Autostrada Transilvania, între Nădășelu și Poarta Sălajului.
Bani a pierdut și proiectul de modernizare a căii ferate dintre Arad, Timișoara și Caransebeș. Practic din cei 122 de kilometri care ar fi trebuit modernizați cu bani din PNRR, doar 54 de kilometri vor mai primi fonduri de acum încolo. Și aici stadiile de execuție pentru cele trei loturi care pierd banii gratis din Programul de Redresare și Reziliență sunt mici, între 1,1% și 15,6%.
Oficialii din Ministerul Transporturilor spun că nu va fi returnată nicio sumă deja cheltuită. Adică nu dăm înapoi cele 2,3 miliarde de euro investite până în prezent, dar nici nu mai primim alți bani pentru aceste proiecte. Ele vor trebui duse la bun sfârșit fie bani europeni, dar din alte programe, fie pe banii statului.
Șefii din Transporturi aleg să vadă și partea plină a paharului. Proiectele care rămân în PNRR vor fi finanțate integral din fonduri europene, fără a mai necesita cofinanțare din bugetul de stat. Este cazul tronsonului de la Focșani la Pașcani din Autostrada Moldovei dar și de „verigă” lipsă din autostrada Arad-Sibiu – secțiunea dintre Margina și Holdea de 13 kilometri unde există semne de întrebare dacă poate fi gata până la finalul verii viitoare. Potrivit autorităților și modernizarea celor 166 de kilometri de cale ferată dintre Cluj și Episcopia Bihor vor primi în continuare bani din PNRR. Fondurile de reziliență și redresare vor continua să finanțeze și lucrările la cei 54 de kilometri dintre Lugoj și Timișoara Est.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News