Economia nu va fi afectată de organizarea alegerilor din 2024, a declarat ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ştefan-Radu Oprea, în direct la Puterea Știrilor. Ministrul a precizat și că miercuri va fi anunțată oficial decizia privind comasarea alegerilor din acest an. Întrebat dacă este adevărată informația potrivit căreia PSD a cerut PNL susținerea unui candidat social-democrat la alegerile prezidențiale, ministrul Radu Oprea a răspuns scurt: „Nu am o astfel de informație”.
„Eu sper că mâine (n.r – miercuri) vom ști cum vor fi organizate alegerile în acest. Din punct de vedere al antreprenorilor, al mediului de afaceri din România, predictibilitatea este foarte importantă, este unul dintre primele lucruri pe care le spun întotdeauna, ca și primă cerință, ca și primă nevoie. Predictibilitatea pentru mediul de afaceri se traduce și prin stabilitate. Și atunci faptul că avem un calendar care este cunoscut, că se va intra într-un program care va avea date certe, cu certitudini, cel puțin din perspectiva organizării alegerilor, eu cred că e un lucru bun. Va fi o decizie finală miercuri pe comasarea alegerilor, o decizie pe care o va anunța premierul Marcel Ciolacu, alături de președintele PNL, Nicolae Ciucă. Nu am o astfel de informație (n.r – întrebat dacă social-democrații le-au cerut liberalilor să susțină un candidat PSD la alegerile prezidențiale).
Eu cred că economia nu va fi afectată de organizare acestor alegeri și când spun lucrul acesta mă pot baza pe analizele economiștilor și ale instituțiilor internaționale care vorbesc despre o creștere a României de 3,4% . The Economy spunea în urmă cu câteva săptămâni că cea mai mare creștere economică din regiunea noastră va fi în România, pe următorii 7 ani de acum încolo.
Acest lucru este dat, pe de o parte de investițiile în economie, 100 de miliarde anul trecut și 120 de miliarde anul acesta. Toate fondurile europene, toate investițiile din bugetul de stat își arată efectul. Mă uitam astăzi pe construcții, o veste foarte bună, creștere de 27%. Extraordinar. Ce înseamnă lucrul acesta? Că este o dinamică a creșterii economice în România dată și susținută de acest sector al proiectelor de investiții strategice. Vorbim de autostrăzi, căi ferate, toate investițiile pe care nu le-am făcut ani de zile în spitale. Toate investițiile acestea care sunt demarate astăzi”, a declarat ministrul Economiei, în direct la Puterea Știrilor.
Calendar alegeri 2024 – românii chemați doar de 3 ori la vot. Ce date se discută acum
Comasarea alegerilor din acest an se va face pe liste separate, excepție alegerile europarlamentare. Surse politice au dezvăluit pentru PS News că PNL și PSD vor candida pe liste comune doar la alegerile europarlamentare. Astfel că, potrivit ultimelor discuții, alegerile europarlamentare vor fi comasate cu alegerile locale, la fel și turul 2 al alegerilor prezidențiale cu alegerile parlamentare.
Astfel, potrivit calendarului discutat până în prezent de cele două partide, alegerile ar urma să aibă loc:
– 9 iunie, alegeri europarlamentare și alegeri locale;
– 24 noiembrie, primul tur al alegerilor prezidențiale;
– 8 decembrie – turul 2 al alegerilor prezidențiale cu alegeri parlamentare;
Tot miercuri ar urma să fie convocat un Birou Politic Național, iar decizia finală va fi anunțată ulterior de către liderii celor două partide, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă.
Amintim că preşedintele Senatului efectuează zilele acestea o vizită oficială în Regatul Spaniei, la invitaţia omologului său spaniol, Pedro Rollan Ojeda.
Procedural, alegerile locale trebuie organizate pe 29 septembrie 2024, iar noii aleși locali trebuie validați în funcție în termen de 20 de zile de la data alegerii în funcție. În 2020, alegerile locale au avut loc în 27 septembrie prin urmare mandatul aleșilor locali expiră în 2024 pe 5 octombrie.
Decizia de comasare cu europarlamentarele ar presupune organizarea alegerilor locale cu trei luni înainte de termen urmând ca cei aleși pe funcții în administrația locală să aștepte trei luni până la preluarea mandatului.
Procedural Guvernul este cel care stabilește data organizării alegerilor prin Hotărâre de Guvern. Decizia politică trebuie luată până pe 1 martie 2024, pentru a permite Parlamentului să modifice legile și, în cazul unei contestări la Curtea Constituțională, să se încadreze în timp pentru a veni decizia. Guvernul trebuie să emită HG de organizare a alegerilor europarlamentare la începutul lunii martie.
Autor
-
Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News