Ministrul Ştefan Radu Oprea, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe – Comerţ / Agenda discuţiilor

Ştefan Radu Oprea
Sursa foto: Facebook / Ştefan Radu Oprea

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (MAT), Ştefan-Radu Oprea, a condus, luni, delegaţia României la reuniunea Consiliului Afaceri Externe – Comerţ (CAE-Comerţ), organizată la Bruxelles.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, luni seară, de MAT, discuţiile au vizat pregătirea celei de-a 13-a Conferinţe Ministeriale (CM13) a Organizaţiei Mondiale a Comerţului, care va avea loc în perioada 26-29 februarie 2024, la Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite, dar şi pregătirea semnării Acordului comercial interimar UE – Chile şi stadiul relaţiilor comerciale UE – SUA.

”De asemenea, a fost prezentat Raportul Comisiei Europene privind punerea în aplicare şi asigurarea respectării politicii comerciale a UE. În cadrul dejunului de lucru au fost abordate negocierile comerciale în curs, respectiv acordurile deja negociate, dar fără a fi încheiate până în prezent (precum cele cu Australia şi Mercosur)”, au transmis oficialii MAT.

Potrivit acestora, ministrul Oprea a subliniat importanţa procesului de reformă şi modernizare a Organizaţiei Mondiale a Comerţului, prin promovarea obiectivelor UE în cadrul CM13, cu accent asupra restabilirii Organismului de Soluţionare a Diferendelor, extinderii aplicării moratoriului multilateral privind taxele vamale aplicabile transmisiilor electronice şi iniţierii unui program de lucru vizând funcţia deliberativă a organizaţiei pentru asigurarea unui cadru concurenţial echitabil.

”În contextul exprimării sprijinului pentru semnarea în perioada Preşedinţiei spaniole a Consiliului UE a Acordului comercial interimar UE – Chile, a evidenţiat şi importanţa ratificării de către toate statele membre UE a acordurilor comerciale şi de investiţii deja semnate, precum cel în relaţie cu Vietnam semnat în ultima zi a Preşedinţiei României la Consiliul UE”, a mai transmis ministerul.

Potrivit comunicatului de presă, ”având în vedere importanţa relaţiilor transatlantice pentru România, oficialul român a susţinut dezvoltarea unei agende comerciale pozitive în cadrul Consiliului pentru Comerţ şi Tehnologie UE – SUA, cu obiectivul facilitării comerţului şi investiţiilor transatlantice”.

”De asemenea, a pledat pentru finalizarea negocierilor Acordului privind mineralele critice şi a Aranjamentului global privind oţelul şi aluminiul durabil (GSA), acesta din urmă fiind esenţial pentru industria siderurgică. În lipsa GSA, pentru menţinerea unui cadru constructiv pentru continuarea negocierilor, a susţinut evitarea reimpunerii măsurilor 232 de către SUA, respectiv a celor de rebalansare ale UE, dar prin îmbunătăţirea sistemului de administrare a contingentelor tarifare aplicate de către partea americană la importurile de oţel şi aluminiu din UE”, se mai arată în comunicatul de presă.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: