Miorița 2024: Fermierii solicită să poată folosi terenul și pentru fotovoltaice

Sursa foto: Freepik

O asociație care reprezintă interesele a 200.000 de membri, proprietari de teren și composesorate din vestul țării, solicită, într-o scrisoare trimisă premierului, ministrului Agriculturii și celui al Energiei, să pemită folosirea duală a pășunilor, și pentru agricultură, și pentru instalarea de panouri fotovoltaice, demers care este întârziat de mai multă vreme și care privează comunitățile de surse importante de venit, fără a afecta activitatea agricolă, ba dimpotrivă.

“Vă solicităm respectuos să realizați toate demersurile, astfel încât proprietarii să poată folosi terenurile eligibile aflate în proprietatea acestora atât pentru agricultură, cât și pentru energie regenerabilă, inclusiv să adoptați normele metodologice modificate și completate pentru aplicarea prevederilor OG 34/2013 privind organizarea, administrarea și exploatarea pajiștilor permanente și pentru modificarea și completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991”, scrie în scrisoarea semnată de Florin Ungur, președinte al Asociației Proprietarilor de Păduri, Pășuni și Terenuri Agricole Bihor.

“În intenția de a valorifica pe cât de mult, de bine și de eficient terenurile pe care le avem în proprietate, am avut deschiderea, dorința și motivația să aflăm mai multe despre și să înțelegem mai îndeaproape conceptul de agri-voltaic ce, practic, combină activitățile agricole și producția de energie regenerabilă pe același teren. Fără îndoială, pentru comunitățile noastre, agricultura este una dintre cele mai importante surse de venit. Prin faptul că este permisă amplasarea de proiecte de energie regenerabilă pe terenurile noastre, veniturile membrilor noștri, în calitate de proprietari de terenuri, pot crește considerabil, deoarece, suplimentar față de veniturile realizate din agricultură și de subvențiile aferente primite de la UE, putem beneficia și de prețul plătit pentru folosirea terenurilor noastre de cei care vor să dezvolte astfel de proiecte”, spune Florin Ungur în scrisoare.

“În cazul în care, dintr-o suprafață mai mare de teren, doar o parte poate fi utilizată efectiv pentru activități agricole, faptul că restul terenului poate fi folosit în alt scop și că acest scop poate aduce un venit suplimentar pentru noi reprezintă o oportunitate deosebit de benefică. Aceasta ar putea îmbunătăți semnificativ situația curentă, mai ales în contextul actual, marcat de creșterea prețurilor și de nivelul ridicat al cheltuielilor zilnice, care fac tot mai dificilă gestionarea resurselor.

Înțelegem că aceste proiecte de energie regenerabilă la care ne gândim pot fi proiecte foarte mari, de lungă durată, ceea ce înseamnă că sursa de venit suplimentară pe care o avem în vedere nu ar trebui să fie un sprijin doar pentru noi, ci ar putea reprezenta, de asemenea, un ajutor pe termen lung pentru familiile noastre, contribuind astfel la bunăstarea lor pe viitor”, mai arată reprezentantul fermierilor.

El spune că și activitatea agricolă ar avea de câștigat prin utilizarea unei părți din aceste terenuri pentru energia fotovoltaică, demolând practic mitul că prin amplasarea panourilor ar fi afectate culturile, ba dimpotrivă, Iată cum a explicat reprezentantul fermierilor sistemul agrivoltaic și beneficiile acestuia inclusiv pentru agricultură.

“Cu titlu de exemplu, puteam vedea cum funcționează conceptul de agri-voltaic în cazul parcurilor fotovoltaice. O formă a acestui concept de utilizare a instalațiilor fotovoltaice nu doar pentru producerea de energie este pășunatul solar, ce, suplimentar față de generarea de energie regenerabilă, oferă și spațiu pentru desfășurarea activității de pășunat. Felul în care se vor monta panourile fotovoltaice nu ar trebui să afecteze suprafața de pășunat, ci, dimpotrivă, ar trebui să permită pășunatul animalelor ori creșterea unei game largi de culturi agricole sub panourile solare ridicate, menținând caracterul agricol al terenurilor și îmbunătățind bunăstarea animalelor. Această soluție tehnică este de interes și în comunitățile fermierilor, fiind o soluție favorabilă nu doar pentru dezvoltatorii de proiecte fotovoltaice, ci și pentru domeniul agricol. Dezvoltarea acestor proiecte va contribui la obținerea simultană a surselor de hrană și a energiei, iar creșterea culturilor sau pășunatul animalelor sub panourile solare ridicate poate maximiza productivitatea terenurilor.

În plus, prin intervențiile indirecte ale parcurilor fotovoltaice asupra solului, există posibilitatea de a stimula o biodiversitate mai mare, prin ajustarea temperaturii și a altor factori care ar putea influența acest proces. De asemenea, aceste măsuri ar putea contribui la consolidarea solului pe termen lung, protejându-l de eroziunea cauzată de ploi, vânt și alte fenomene meteorologice nefavorabile, care pot afecta grav structura și fertilitatea acestuia.

De asemenea, acolo unde vor fi amplasate aceste proiecte, ne așteptăm ca iarba să fie mai proaspătă și mai suculentă chiar și în condiții de secetă, măcar prin faptul că, în general, va fi mai multă umbră, și, în acest fel, pe lângă hrana mai potrivită pentru animale, acestea se vor putea și adăposti.

Panourile solare constituie un element favorabil pentru pășunatul animalelor, acestea oferind umbră și adăpost. Oile sunt suficient de scunde pentru a intra cu ușurință sub panouri. Vegetația de sub instalația solară oferă hrană animalelor, care, la rândul lor, o păstrează tăiată, iar gardurile care împrejmuiesc parcurile fotovoltaice ajută la protejarea acestora. Consumul zilnic de apă al oilor se reduce datorit suprafețelor umbrite oferite de panouri. Acest lucru ar ajuta în special comunitățile unde alimentarea cu apă este o problemă și seceta este resimțită și mai puternic, deoarece ar putea să ajute la scăderea consumului de apă necesar.

Randamentul general al pășunatului este mai mare în pășunile cu panouri fotovoltaice decât în câmpurile de pășuni deschise. Sistemele agri-voltaice pot atenua, de asemenea, nevoia de asigurare a unui adăpost artificial pentru animale, reducând și costul inițial al infrastructurii”, se mai arată în scrisoare.

Pentru mai multe informații citește AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: