MIPE: Buget de 214 milioane de euro pentru proiecte de dezvoltare rurală şi urbană

Sursă foto: MIPE
Sursă foto: MIPE

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) va lansa, în data de 18 august 2023, două apeluri de proiecte dedicate antreprenoriatului social din zonele rurale şi urbane, bugetul total alocat acestor investiţii fiind de 214 milioane de euro, informează un comunicat al instituţiei.

Apelul de proiecte care vizează înfiinţarea de întreprinderi sociale în zonele rurale este finanţat prin Programul Incluziune şi Demnitate Socială 2021- 2027, iar cel dedicat zonelor urbane, prin Programul Educaţie şi Ocupare 2021 – 2027.

„Prin cele două apeluri pe care le vom lansa, dăm acces la finanţare tuturor celor interesaţi să dezvolte antreprenoriatul social, adică persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, tinerilor cu vârsta de peste 30 ani, şomerilor, persoanelor din grupuri dezavantajate pe piaţa muncii şi persoanelor inactive. Cu ajutorul acestor finanţări, beneficiarii vor dobândi competenţe antreprenoriale care să le permită dezvoltarea întreprinderilor sociale şi crearea de locuri de muncă pentru categoriile vulnerabile. Numărul estimat de întreprinderi care se vor deschide este de peste 1.400, dar dincolo de cifre, cred că impactul pozitiv creat în comunitate va fi unul mult mai mare decât putem noi estima”, a declarat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu.

Apelul de proiecte „Sprijin pentru înfiinţarea de întreprinderi sociale în mediul urban” finanţat prin PEO dispune de un buget total de 104,91 milioane euro, din care 12,85 milioane euro sunt dedicate zonelor ITI Valea Jiului, Ţara Făgăraşului, Moţii – Ţara de Piatră şi Delta Dunării. Printre beneficiarii eligibili se numără entităţi ale economiei sociale, reţele, uniuni, federaţii din sectorul economiei sociale; dar şi de către furnizori de formare profesională autorizaţi publici şi privaţi, furnizori de servicii de ocupare acreditaţi publici şi privaţi, furnizori de servicii sociale, organizaţii sindicale şi organizaţii patronale, asociaţii profesionale, camere de comerţ şi industrie, ONG-uri.

Valoarea totală maximă eligibilă a unui proiect este de 3 milioane euro, iar în cazul Investiţiilor Teritoriale Integrate (ITI) valoarea totală maximă eligibilă a unui proiect este de 1,42 milioane de euro.

Potrivit sursei citate, pentru întreprinderile sociale înfiinţate în mediul rural, proiectele vor fi finanţate prin Programul Incluziune şi Demnitate Socială, cu un buget total de 109,46 milioane de euro.

În cadrul acestui apel de proiecte, valoarea totală maximă eligibilă a unui proiect este de 3 milioane de euro. Nu vor fi finanţate proiecte a căror valoare a asistenţei financiare nerambursabile este mai mică sau egală cu 201.000 euro.

Activităţile eligibile în cadrul proiectelor sunt cele de formare în competenţe antreprenoriale şi dezvoltarea planurilor de afaceri, tutorat/ mentorat, asistenţă/ consiliere, role models etc, inclusiv prin activarea potenţialului antreprenorial al unor persoane aparţinând grupurilor dezavantajate.

Proiectele pot fi depuse, în cadrul ambelor apeluri, prin Sistemul informatic MySMIS2021 începând cu data de 18 august 2023, ora 16:00, până în data de 13 noiembrie 2023, ora 16:00.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: