Anunțul demarării unor pregătiri pentru o primă vizită a președintelui Nicușor Dan în SUA, la invitația Administrației Trump, ar putea să rezolve din problemele noului președinte al României, dar și să bifeze o serie de puncte importante, în contextual geostrategic complicat din prezent, spun analiștii consultați de Adevărul.
România pregătește prima vizită a lui Nicușor Dan în SUA. Șeful Cancelariei prezidențiale, Cristian Diaconescu, a confirmat că există o invitație oficială din partea președintelui Donald Trump, iar ministrul de Externe, Oana Țoiu, a anunțat că pregătește deja deplasarea, urmând să plece la Washington în septembrie.
„Există o invitație oficială din partea președintelui Donald Trump, adresată președintelui Nicușor Dan. Au avut un dialog bilateral foarte bun în urmă cu o lună de zile, și această invitație a fost transmisă de o manieră formală. Sigur, toți cei care au responsabilități pentru organizarea unei astfel de întâlniri extrem de importante se implică”, a explicat Cristian Diaconescu la Digi24. Oana Țoiu, ministra de Externe, care se va ocupa de organizarea deplasării în SUA a președintelui României, a informat că acesta va merge la Washington în septembrie.
Țoiu a precizat că a avut mai multe discuții cu secretarul de stat american Marco Rubio, la summitul NATO de la Haga, pe tema consolidării relațiilor dintre România și Statele Unite. Tot atunci, preşedinţii Nicuşor Dan și Donald Trump s-au întâlnit prima dată și au schimbat câteva cuvinte.
Anunțul vizitei, în pofida discursului exteremist din România
„Ceea ce este important și foarte important este faptul că această vizită va sparge mult din mitologia din România că există o relație proastă între România și Statele Unite ale Americii, pe de-o parte, și că președintele Nicușor Dan este persona non grata pentru administrația de la Washington. După cum se vede, nu este adevărat.
Multe din narațiunile lui Călin Georgescu și ale lui George Simion se lovesc de proba invitației, ca să spunem așa. Sigur, acum vom vedea când și cum se va petrece această întâlnire și care va fi, să-i spunem, rezultatul. Dar faptul că există o invitație formală din partea președintelui Trump pentru președintele Nicușor Dan al României și că ei se vor vedea la Casa Albă arată că România își păstrează condiția de partener strategic pentru Statele Unite în condițiile în care, evident, Donald Trump și-a schimbat azimutul în ceea ce privește războiul din Ucraina”, explică profesorul universitar Andrei Țăranu pentru „Adevărul”.
Schimbarea de la Casa Albă
Potrivit expertului, schimbarea de viziune a lui Donald Trump în privința Ucrainei poate fi unul dintre motivele invitației oficiale lansate de la Casa Albă lui Nicușor Dan: „România joacă un rol important în aceasta ecuație. Cred că ăsta e motivul pentru care a fost invitat Nicușor Dan și iată, nu președintele Poloniei, care teoretic este mai MAGA și mai trumpist decât Nicușor Dan”.
De altfel, cel mai probabil, subiectele vor fi de natură militară și de securitate, iar una dintre mizele principale pentru România este fabricarea de armament american pe teritoriul țării.
„Au început să se producă F-35 în Italia, să se producă componente de F-35 în Turcia și așa mai departe. România cumpără fără să aibă, cu excepția Piranha, fără să producă pe teritoriul României, ceea ce ar fi, să vă spun, având în vedere proximitatea de frontul ucrainean, ar fi foarte bine dacă România ar învăța să facă offset-uri (n. r. – să echilibreze) și în felul ăsta am rezolva și noi problema cu înarmarea și cu cei 5%”, mai spune Andrei Țăranu.
De ce este diferită vizita lui Nicușor Dan
Potrivit analistului de externe Radu Magdin, vizita lui Nicușor Dan se diferențiază de vizitele șefilor de stat anteriori „prin contextul geopolitic complicat în momentul de față și prin poziția României, poate mai importante ca oricând, drept unul dintre capetele de pod pro-americane în Europa, precum și de stat graniță față de conflictul ruso-ucrainean”.
Politologul Andrei Țăranu subliniază că, dacă va merge în septembrie sau octombrie, „ar fi o bună ocazie să se ducă și cu un nou ambasador la pachet. Adică să scape de scrisorile de acreditare și așa mai departe, și Nicușor Dan să facă și introducerea noului ambasador direct la Donald Trump. (…) În rest, trebuie să vedem care va fi agenda pe care o vor accepta Departamentul de Stat al Statelor Unite, respectiv Ministerul de Externe”.
Cel mai recent, Klaus Iohannis a avut o întrevedere la Casa Albă cu Joe Biden în mai 2024. La acel moment, unul dintre subiectele principale discutate a fost donarea sistemului Patriot pentru Ucraina. Iohannis a avut și o întrevedere cu Donald Trump în iunie 2017. Anterior, Traian Băsescu s-a văzut cu Barack Obama și cu George W. Bush. Foștii președinți SUA George W. Bush și Bill Clinton au vizitat România. Ultima vizită a unui președinte american a fost însă în 2008.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News