Modificarea Legii concurenţei – reexaminată la cererea preşedintelui Iohannis

Consiliul Concurenţei
Sursa foto: Facebook - Consiliul Concurenţei

Plenul Senatului a adoptat, în şedinţa de luni, în calitate de Cameră decizională, o propunere legislativă de modificare a Legii concurenţei nr. 21/1996, în urma reexaminării, la cererea preşedintelui Klaus Iohannis, prin care se stabileşte că plenul Consiliului Concurenţei este format din nouă membri, aceştia având un mandat de cinci ani, cu posibilitatea reînnoirii o singură dată.

Preşedintele Comisiei juridice din Senat, Cristian Niculescu-Ţâgârlaş, a subliniat că „legea modernizează un domeniu foarte important şi vital chiar pentru economia României, cel al concurenţei”.

Propunerea legislativă de modificare a Legii concurenţei nr. 21/1996 a fost iniţiată de un grup de parlamentari PSD în octombrie 2017, adoptată de Senat – for decizional în acest caz – în iunie 2020. Curtea Constituţională a respins obiecţiunile de neconstituţionalitate în septembrie 2020, iar cererea de reexaminare a preşedintelui Iohannis a fost transmisă Parlamentului în noiembrie 2020. Camera Deputaţilor a reexaminat legea în urma cererii preşedintelui Iohannis şi s-a pronunţat prin vot pe 20 decembrie 2022.

Potrivit actului normativ adoptat şi amendat luni de Senat, în calitate de for decizional, plenul Consiliului Concurenţei este un organ colegial şi este format din nouă membri (faţă de şapte membri prevăzuţi de legea în vigoare – n.r.): un preşedinte, doi vicepreşedinţi şi şase consilieri de concurenţă, numiţi de Camerele reunite ale Parlamentului; trei membri la propunerea grupurilor parlamentare din Senat, patru membri, la propunerea grupurilor parlamentare din Camera Deputaţilor, un vicepreşedinte la propunerea preşedintelui României şi un vicepreşedinte la propunerea prim-ministrului.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: