Monștrii din piața de energie: 68.000 de lei/MWh a ajuns prețul în piața de echilibrare din România

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

67.983 de lei/MWh. Acesta a fost prețul din piața de echilibrare de energie electrică de la București, de ieri, 2 septembrie, pentru intervalul de decontare 22.00-22.15, conform datelor de pe platforma Asociației Operatorilor de Trasport și Sistem din Europa, ENTSO-E.

Calculul nu este unul final, datele fnale privind energia activată în piața de echilibrare, poziția exactă a fiecărui participant la piață precum și costurile finale cu echilibrarea sistemului vor fi făcute publice de Transelectrica abia în luna octombrie.

Datele provizorii ale ENTTSO-E arată însă că, ieri seară în România, pentru aceste 15 minute, prețul eergiei activate pentru echilibrarea sistemului a atins această valoare care frizează absurdul, de aproape 68.000 de lei, adică circa 13.600 de euro/MWh. Necesarul de energie pentru echilibrare a fost destul de mic, de doar 5 MWh în acel interval. Dar, foarte interesant: sistemul era pe surplus în acel moment, nu pe deficit, conform datelor ENTSO-E. Așadar, acești bani îi primește un producător sau mai mulți pentru a produce și debita în SEN mai puțină energie, nu mai multă. Iar pentru această disponibilitate de a reduce puterea, va fi plătit cu cei aproape 68.000 de lei/MWh.

Iar asta se întâmplă în condițiile în care aseară la ora 22.00 sistemul energetic era în poziție de import, cu peste 1.300 MW intrând din alte rețele pentru acoperirea consumului.

Suma va fi plătită de cel care, prin poziția sa, a dezechilibrat sistemul: fie a notificat că produce mai puțin și a produs mai mult, fie – cel mai probabil – a cosumat, în final, mai puțin decât a notificat, cel mai probabil unul sau mai mulți furnizori.

Într-un final, sub o formă sau alta, costurile de echilibrare ale sistemului sunt suportate de client, iar în actualul sistem al prețurilor plafonate, în afara situației perfect posibile în care statul nu recunoaște acest cost suplimentar pentru furnizor și îl lasă cu paguba, decontarea se va face de la bugetul de stat.

Potrivit unor oameni din piață, toți actorii din piață stau acum ca pe ace. Asta pentru că, potrivit acestora, nici până acum Transelectrica nu a publicat datele finale pentru piața de echilibrare din luna iulie, așadar participanții la piață nu știu cât au de plătit, fiecare, în contul dezechilibrelor din luna iulie. Datele ar urma să fie publicate spre sfârșitul săptămânii viitoare.

Noi reguli pentru piața de echilibrare

Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat în unanimitate săptămâna trecută un ordin referitor la introducerea de reguli noi privind piaţa de echilibrare de energie electrică, arăta atunci Autoritatea într-un comunicat de presă.

Actul normativ aprobat prevede ca măsură pentru temperarea prețurilor de dezechilibru utilizarea de către operatorul de transport și de sistem (OTS) a conceptului de cerere elastică, sublinia instituția.

“Conceptul de cerere elastică care este folosit pe platforma europeană de echilibrare, la care sunt interconetate toate ţările din Europa, poate fi utilizat de acum înainte şi pe perioadele de funcţionare neconectată la platforma unică de echilibrare cu aplicarea unor reguli locale.

Acest concept permite OTS (Transelectrica – n.red.)  optimizarea și reducerea costurilor de echilibrare a sistemului energetic prin folosirea unor oferte alternative ca de exemplu produse specifice de echilibrare locale. În timpul utilizării  acestui concept OTS comunică preţurile maxime pe care este dispus să le plătească pentru energia de echilibrare selectată, acest fapt fiind în beneficiul tuturor participanţilor la piaţa de energie electrică prin reducerea costurilor de echilibrare. De asemenea, OTS are obligatia publicării a doua zi după ziua de livrare, în mod transparent şi nediscriminatoriu, preţurile ofertelor pe tipuri de rezerve, precum şi a preţurilor marginale a energiei de echilibrare selectate pentru fiecare interval de decontare”, arăta atunci instituția.

De asemenea, “au fost modificate regulile aplicate centralelor aflate în funcţiune pentru perioada de probe prin modificarea preţului oferit acestora pentru energia electrică produsă care este corelat cu preţul pentru piaţa pentru ziua următoare (PZU) pentru intervalul de decontare respectiv”.  Perioada de probe va fi efectuată într-un program stabilit cu OTS pentru fiecare producator în funcţie de puterea şi tensiunea de funcţionare a acestuia.

De asemenea, s-a aprobat o prevedere prin care se impune operatorilor de rețea să transmită furnizorilor informații, în timp util, privind valorile măsurate aferente consumului acestora pentru a facilita luarea de măsuri proactive în vederea echilibrării portofoliilor acestora, cu aplicare de la 1 ianuarie 2025.

Această prevedere s-a adoptat în vederea ameliorării prognozelor de consum, acest fapt putând duce la reducerea costurilor cu echilibrarea și implicit a costului energiei electrice pentru clientul final, mai arată reglementatorul.

“În concluzie, măsurile adoptate de către ANRE oferă cadrul de reglementare util pentru diminuarea costurilor cu echilibrarea sistemului electroenergetic și în final acestea pot avea un impact de reducere a prețurilor de dezechilibru plătite de părțile responsabile cu echilibrarea, respectiv de către participanții la piață și, la final, de consumatori”, concluziona instituția.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: