Moody’s anticipează că deficitul fiscal ar putea ajunge la 7,8% din PIB, spune Ministerul Finanțelor

Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Agenţia internaţională de rating Moody’s apreciază eforturile Guvernului României de a reduce deficitul bugetar, considerând măsurile fiscal-bugetare recent asumate drept „un pas important” în direcţia echilibrării bugetare. În cel mai recent raport al agenţiei, publicat pe 9 iulie, Moody’s subliniază că planul Guvernului ar trebui să reducă deficitul şi să încetinească creşterea datoriei publice mai repede decât anticipa anterior, informează Ministerul Finanţelor. Pachetul fiscal asumat de Executiv va genera o consolidare de aproximativ 0,6% din PIB pentru 2025, contribuţia semnificativă venind din majorarea cotelor TVA de la 1 august 2025. Moody’s anticipează că, dacă măsurile fiscal – bugetare sunt implementate integral, deficitul fiscal al României ar putea ajunge la 7,8% din PIB în 2025 şi 6,1% din PIB în 2026. Moody’s avertizează însă că implementarea completă şi eficientă a pachetului de măsuri fiscale va fi o provocare semnificativă şi recomandă Guvernului să fie pregătit să facă ajustări dacă este necesar.

Potrivit raportului, pachetul fiscal asumat săptămâna aceasta va genera o consolidare de aproximativ 0,6% din PIB pentru 2025, contribuţia semnificativă venind din majorarea cotelor TVA începând cu 1 august 2025. Pentru 2026, Moody’s estimează o consolidare bugetară de circa 3% din PIB, ca efect cumulat al măsurilor adoptate în 2025 şi al celor care se vor aplica din 2026 (majorarea impozitelor pe dividende şi plafonarea indexării salariilor şi pensiilor din sectorul public), precizează Ministerul Finanţelor, într-un comunicat de presă.

Totodată, agenţia subliniază că implementarea completă şi eficientă a măsurilor şi menţinerea disciplinei fiscale vor fi esenţiale pentru revenirea pe traiectoria fiscal-bugetară, având în vedere amploarea consolidării planificate.

„După semnalul de încredere primit pe 8 iulie la Bruxelles, în cadrul ECOFIN, analiza Moody’s ne reconfirmă că strategia actualului Guvern este una sustenabilă, care va reconstrui încrederea în România. Continuăm să implementăm reformele necesare nu doar pentru a consolida finanţele publice, ci pentru a face din România o destinaţie din ce în ce mai atractivă investiţional, care să ofere mai multe oportunităţi tuturor”, declară Ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare.

Principalele recomandări şi provocări semnalate de Moody’s

Potrivit Ministerului Finanţelor, raportul Moody’s evidenţiază o serie de recomandări şi provocări esenţiale pentru succesul consolidării fiscale a României, cum ar fi aderarea strictă la ţintele fiscale şi implementarea acestora, dar şi pachetului secundar şi a reformelor PNRR, precum şi maximizarea absorbţiei fondurilor euyropene.

În ceea ce priveşte aderarea strictă la ţintele fiscale, Moody’s subliniază că respectarea cu stricteţe a ţintelor fiscale stabilite este esenţială pentru succesul programului de consolidare, iar angajamentul ferm faţă de obiectivele bugetare este considerat crucial pentru a menţine credibilitatea fiscală a României şi pentru a asigura o reducere durabilă a deficitului.

MF menţionează că Moody’s avertizează că orice deviere de la planul asumat ar putea submina eforturile de stabilizare şi ar putea exercita presiuni descendente suplimentare asupra ratingului suveran al ţării.

Totodată, Agenţia atrage atenţia asupra gestionării provocărilor de implementare, avertizând că implementarea completă şi eficientă a pachetului de măsuri fiscale va fi o provocare semnificativă.

„Moody’s identifică riscul ca unele dintre măsurile planificate să nu genereze contribuţia estimată la reducerea deficitului, fie din cauza unor deficienţe în execuţie, fie din cauza unor condiţii economice neprevăzute. În acest context, recomandarea este ca Guvernul să fie pregătit să realizeze ajustări dacă este necesar, pentru a se asigura că obiectivele fiscale sunt atinse şi programul de consolidare rămâne pe traiectoria stabilită”, precizează Ministerul Finanţelor.

Aceeaşi sursă menţionează că, în privinţa implementării pachetului secundar şi a reformelor PNRR, Moody’s consideră implementarea integrală a celui de-al doilea pachet de măsuri fiscale şi a reformelor prevăzute în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) ca fiind crucială pentru o consolidare fiscală suplimentară şi, implicit, pentru accesarea fondurilor europene.

De asemenea, Agenţia atrage atenţia asupra necesităţii de maximizare a absorbţiei fondurilor UE, punctând că accesarea fondurilor din PNRR şi din bugetul UE este esenţială pentru susţinerea creşterii economice, mai ales în contextul impactului programului de consolidare fiscală.

Conform raportului Moody’s, maximizarea absorbţiei acestor fonduri va atenua presiunile economice pe termen scurt şi va contribui la realizarea potenţialului de creştere pe termen mediu, facilitând în acelaşi timp eforturile de ajustare fiscală.

Deficitul bugetar şi datoria publică, pe o traiectorie îmbunătăţită

Ministerul Finanţelor mai notează că, dacă măsurile fiscal – bugetare sunt implementate integral, Moody’s anticipează că deficitul fiscal al României ar putea ajunge la 7,8% din PIB în 2025 şi 6,1% din PIB în 2026. Aceasta reprezintă o îmbunătăţire faţă de prognozele anterioare ale agenţiei, care indicau un deficit de 8,3% şi, respectiv, 7,7% din PIB.

În ceea ce priveşte datoria guvernamentală, deşi aceasta ar continua să crească până la 62,6% din PIB la sfârşitul anului 2026 (de la 54,8% în 2024), Moody’s estimează acum că datoria se va plafona la aproximativ 66,5% din PIB începând cu 2029. Această proiecţie este sub nivelul maxim de aproape 71% din PIB prognozat în martie, când perspectiva României a fost schimbată în negativă.

Agenţia de rating apreciază, de asemenea, intenţia Guvernului de a adopta un al doilea pachet de măsuri, până la sfârşitul lunii iulie a.c., care ar putea include noi măsuri fiscale atât pentru generarea de venituri cât şi pentru reducerea cheltuielilor de investiţii în 2025 şi 2026. Acestea, împreună cu reforme în guvernanţa companiilor de stat şi a agenţiilor de reglementare, vor contribui suplimentar la reducerea deficitului, subliniază raportul.

Totodată, analiza Moody`s publicată pe 9 iulie face trimitere la decizia de retrogradare a ratingului la Negativ din 14 martie, în care se menţiona că decizia poate fi reversată la Stabil, dacă situaţia economică se va îmbunătăţi. Mai exact, dacă indicatorii legaţi de sustenabilitatea datoriei publice nu se vor înrăutăţi atât de mult pe cât estima Moody’s în acel moment, ratingul României poate fi readus la perspectivă stabilă.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: