Munca de acasă şi efectele asupra peformanţelor companiilor

Sursa foto: Unsplash

Pandemia din 2020 pare să fie o amintire îndepărtată, dar schimbările pe care izolarea le-a creat în societate continuă să producă efecte.

Unul dintre cele mai vizibile este munca de acasă, care a apărut în timpul pandemiei și a evoluat acum într-un mediu de lucru hibrid, deoarece companiile doresc ca angajații să lucreze la birou cel puțin o parte din timp, punctează analistul eToro Bogdan Maioreanu.

Multe dintre companiile „staruri ale pandemiei” care au ajutat sute de milioane de angajați să navigheze prin perioada de izolare și au facilitat trecerea de la munca de la birou la munca de acasă s-au arătat surprinzător de reziliente, chiar dacă unele dintre cele care au strălucit în acea perioadă au ieșit din atenția publicului în ultimii doi ani, pe măsură ce situația a revenit la normal.

„Am alcătuit un coș de 15 acțiuni ale firmelor care în timpul pandemiei au devenit campioanele mediului de „muncă de acasă”, cum ar fi companii de gaming, magazine de bricolaj și producători de echipamente de fitness, platforme de comerț electronic și livrare la domiciliu, centre de date și cloud computing, găzduire web și videoconferințe. Am inclus acțiuni precum Electronic Arts, Peloton și Zoom dar și firme precum Domino’s Pizza, Campbell Soup și mari retaileri de bricolaj precum Lowe’s și Home Depot. La sfârșitul anului 2021, acest coș înregistra o creștere de 70% față de valoarea sa la 1 ianuarie 2020, depășind indicele S&P 500 care a crescut cu doar 48%”, spune analistul.

Dar, la patru ani de la începutul pandemiei din 2020, coșul de acțiuni “munca de acasă” prezintă o creștere globală de doar 47%, ușor sub performanța indicelui S&P 500, care a crescut cu 57% (a se vedea graficul de m ai sus). Motivele sunt complexe. Am avut favoriți ai pandemiei, precum Peloton, care a atins maxime de 170 de dolari pe acțiune, dar care se tranzacționează acum sub 5 dolari, și Zoom, care s-a tranzacționat cândva la peste 580 de dolari și se tranzacționează acum la doar 68 de dolari.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL