Mureş: Nouă conducere la ISJ, după demisia fostului inspector şef, urmărit de DNA

Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Mureş are, începând de vineri, o nouă conducere, profesoara Paula-Maria Dărăban fiind numită prin detaşare în funcţia de inspector şcolar general după ce instituţia a rămas fără şef în urma demisiei lui Sabin Gavril Păşcan, urmărit penal de DNA într-un dosar de luare de mită şi instigare la abuz în serviciu în legătură cu o intervenţie în favoarea unui candidat pentru a promova o probă la examenul de Bacalaureat.

„Începând cu data de 1 septembrie 2023, doamna profesor Paula-Maria Dărăban este numită prin detaşare în interesul învăţământului, în funcţia de inspector şcolar general la Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş, conform Ordinului de Ministru nr. 6116 din 31.08.2023”, au precizat reprezentanţii ISJ Mureş, într-un comunicat de presă.

Paula-Maria Dărăban este profesor de matematică-informatică şi a ocupat funcţia de inspector şcolar pentru matematică, informează agerpres.ro.

La începutul lunii august, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Târgu Mureş au anunţat că au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de suspectul Sabin Gavril Păşcan, la data faptelor inspector general şcolar al Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş, în sarcina căruia s-a reţinut comiterea infracţiunilor de instigare la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, luare de mită (două fapte).

„În ordonanţa procurorilor se arată că în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt: În perioada organizării examenului de Bacalaureat, sesiunea iunie – iulie 2023, suspectul Păşcan Sabin Gavril, în calitatea menţionată mai sus, ar fi determinat persoanele implicate în supravegherea desfăşurării probei de matematică să ajute o persoană să promoveze acest examen”, a precizat Biroul de Informare şi Relaţii Publice al DNA, la solicitarea presei.

În context, susţine DNA, inspectorul general şcolar ar fi primit, printr-un intermediar, suma de 3.000 euro pentru a ajuta o altă persoană să promoveze examenul de Bacalaureat.

De asemenea, a arătat DNA, în data de 14 martie 2023, Sabin Gavril Păşcan, după ce ar fi aprobat transferul unui şcolar de la o unitate de învăţământ la alta, „ar fi pretins părinţilor acestuia (solişti de muzică populară) susţinerea unui moment artistic, cu titlu gratuit, la un eveniment organizat de către suspect cu ocazia sărbătorilor pascale, lucru acceptat de către aceştia”.

„Ulterior, momentul artistic respectiv ar fi fost susţinut, tot cu titlu gratuit, de către o colegă a celor doi soţi”, preciza DNA.

Potrivit DNA, în cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane, după ce, anterior, persoana care ar fi remis suspectului, cu titlu de mită, suma de 3.000 de euro, a încheiat cu procurorii anticorupţie, în data de 28 iulie 2023, un acord de recunoaştere a vinovăţiei.

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: