NASA – Una dintre cele mai vechi galaxii din univers a fost observată datorită telescopului James Webb

Sursa foto:nasa.gov

O echipă de astronomi a reuşit, datorită imaginilor obţinute cu ajutorul telescopului James Webb, să studieze o galaxie care a existat în urmă cu mai bine de 13 miliarde de ani, la doar 430 de milioane de ani după Big Bang, a anunţat agenţia la începutul acestei săptămâni. Denumită GN-z11, aceasta a fost descoperită în 2016, după ce au fost analizate datele furnizate de telescopul Hubble.

Însă telescopul James Webb operează în infraroşu. Acest lucru face posibilă determinarea compoziţiei galaxiilor şi a altor corpuri stelare: o modalitate de a clasifica populaţiile de stele în funcţie de vârsta lor.]

În Univers există trei categorii de stele. Stelele bogate în metale, precum Soarele nostru, fac parte din populaţia I. Ele reprezintă majoritatea covârşitoare a stelelor de pe cer. Stelele din populaţia II sunt destul de rare: ele sunt mai bătrâne şi foarte sărace în metale.

Se crede că stelele din populaţia III s-au format imediat după Big Bang. Potrivit oamenilor de ştiinţă, acestea sunt compuse aproape în întregime din hidrogen şi heliu.

Dar existenţa lor nu a fost niciodată dovedită: „Descoperirea lor este unul dintre cele mai importante obiective ale astrofizicii moderne”, explică NASA.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: