O echipă de astronomi a reuşit, datorită imaginilor obţinute cu ajutorul telescopului James Webb, să studieze o galaxie care a existat în urmă cu mai bine de 13 miliarde de ani, la doar 430 de milioane de ani după Big Bang, a anunţat agenţia la începutul acestei săptămâni. Denumită GN-z11, aceasta a fost descoperită în 2016, după ce au fost analizate datele furnizate de telescopul Hubble.
În Univers există trei categorii de stele. Stelele bogate în metale, precum Soarele nostru, fac parte din populaţia I. Ele reprezintă majoritatea covârşitoare a stelelor de pe cer. Stelele din populaţia II sunt destul de rare: ele sunt mai bătrâne şi foarte sărace în metale.
GN-z11, an extremely bright galaxy, was discovered by @NASAHubble and is one of the earliest distant galaxies ever observed. Webb found the first clear evidence explaining why it is so luminous: a 2-million-solar-mass central supermassive black hole rapidly gobbling up matter.
— NASA Webb Telescope (@NASAWebb) March 4, 2024
Se crede că stelele din populaţia III s-au format imediat după Big Bang. Potrivit oamenilor de ştiinţă, acestea sunt compuse aproape în întregime din hidrogen şi heliu.
Dar existenţa lor nu a fost niciodată dovedită: „Descoperirea lor este unul dintre cele mai importante obiective ale astrofizicii moderne”, explică NASA.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News