Nazare: „Schimbarea de filozofie fiscală despre care PSD vorbește cu atâta lejeritate, îngrozește mediul de afaceri”

Foto Youtube Antena3

Senatorul PNL Alexandru Nazare a explicat, pentru PS News, cât de importantă este menținerea cotei unice pentru dezvoltarea economică a României. „Acest lucru a fost un parametru predictibil, unul dintre puținii, dacă nu singurul parametru predictibil de politică fiscală din ultimii 20 de ani”, a punctat liberalul.

Nazare amintește de proiectul legislativ al PNL de menținere a cotei unice pentru încă 10 ani, proiect care este pe lista de priorități a liberalilor, la Camera Deputaților pentru plenul din Parlament de săptămâna viitoare.

„În relație cu mediul de afaceri, oricâte întâlniri ar organiza premierul, acesta nu-i poate convinge că soluția impozitului progresiv e una bună pentru România. Mediul de afaceri a beneficiat din plin, ca de altfel și România de cota unică. România de azi este construită pe parametrii și pe filozofia economică a cotei unice, care, de fapt, a adus capital în România, capital care le-a permis antreprenorilor să reinvestească.

Practic, a fost un parametru predictibil, unul dintre puținii, dacă nu singurul parametru predictibil de politică fiscală din ultimii 20 de ani,  care a adus niște beneficii importante, enorme, și s-au văzut în creștere economică a României. Toate aceste lucruri s-au reflectat deja.

Alexandru Nazare afirmă că sunt diferențe de viziune fundamentale între PSD și PNL în ceea ce privește filozofia economică și fiscală a României.

„Schimbarea de filozofie fiscală, despre care PSD vorbește cu atâta lejeritate, îngrozește mediul de afaceri, pentru că ei știu cu ce probleme se confruntă în momentul de față, știu cu ce probleme au în relație cu instituțiile, cu ANAF-ul, cu birocrația cu care se confruntă. Dacă peste toate acestea mai aducem o schimbare fundamentală a sistemului fiscal, atunci, practic, indirect diminuezi investițiile, diminuezi veniturile și ale firmelor și ale populației. Deci, antreprenorii știu clar că impozitul progresiv nu este o soluție”.

Ei (n.r. PSD) văd în impozitul progresiv, pur și simplu, o altă soluție de a colecta bani în plus, cu orice preț”.

Nazare afirmă că e o temă falsă să dăm exemple de alte țări în ceea ce privește aplicarea impozitului progresiv în fiscalitatea românească.

„Am văzut că premierul a folosit de mai multe ori, exemple din Europa Occidentală. Vorbim despre impozitul progresiv de acolo, doar că România nu este în acea categorie. România este într-o concurență cu celelalte țări din Europa de Est, pentru atragerea de investiții de care avem nevoie, ca de aer. Nu este în situația statelor membre vechi care nu sunt într-o competiție de atragere de investiții.

În modul în care este România astăzi, o schimbare de politică fiscală, ar duce, evident, la o pierdere de competivitate. Adică, introducerea impozitului progresiv în România ar fi clar un dezavantaj în raport cu o vecinii: Ungaria, Bulgaria, în raport cu Polonia.

Noi trebuie să fim atenți din toate punctele de vedere. Să avem condiții de investiții mult mai bune, astfel încât să atragem un număr mai mare de investitori”.

Alexandru Nazare precizează că din punctul de vedere al liberalilor, filozofia fiscală a României trebuie să rămână aceeași.

„Avem, inclusiv, o lege care este acum pe lista de priorități la Camera Deputaților a Partidului Național Liberal, de menținere a cotei unice încă 10 ani. Acest proiect legislativ nu-și propune decât să mențină aceeași predictibilitate fiscală pe care România a avut-o până acum.

Este practic un anunț pe care îl facem tuturor marilor investitori care au în vedere să investească în România, care analizează situația României acum și sunt în poziția de a decide. Iar în momentul în care România adoptă această lege și transmite faptul că nu ne vom schimba politica fiscală timp de 10 ani, e clar că vom avea și un volum mult mai mare de investiții pentru că oamenii de afaceri vor avea încredere să vină să investească în România.

Economia României va reuși să genereze un PIB pe locuitor peste media europeană, până la 31 decembrie 2033, cu beneficii asupra standardului de viață al fiecărui cetățean român”, explică Nazare.

Potrivit liberalilor, proiectul legislativ așteaptă votul în plen, săptămâna viitoare, va merge la promulgare și într-o săptămâna ar putea să între în vigoare.

„Deși acest proiect este de doi ani în Parlamentul României, noi nu am avut sprijinul colegilor de Coaliție pentru a putea să treacă”, conchide Alexandru Nazare.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: