Nicio garanție că Israelul va „ocoli” site-urile nucleare din Iran. Trump: „Ele trebuie lovite primele”

Sursa foto: Unsplash

Israelul nu a promis Statelor Unite că exclude bombardarea instalațiilor nucleare iraniene într-un probabil răspuns de represalii la atacul de marți cu rachete efectuat de Teheran, relatează CNN. 

Rețeaua americană de televiziune citează în acest sens un oficial de rang înalt de la Departamentul de Stat al SUA.

„Sperăm și ne așteptăm să vedem puțină înțelepciune, dar (…) nu există garanții”, a declarat acest oficial atunci când a fost întrebat dacă Israelul a asigurat SUA că exclude siturile nucleare iraniene din planul de represalii.

Nici momentul eventualului atac nu este clar, dar, aparent, statul evreu va evita să-l lanseze pe 7 octombrie, la un an de la atacurile transfrontaliere ale Hamas, soldate cu 1.200 de morți.

Președintele SUA a spus, vineri, că Israelul „nu va lua o decizie imediat”.

SUA acționează de aproape un an pentru a preveni transformarea conflictului din Orientul Mijlociu într-un război mai mare și până acum a reușit acest lucru, dar „situația este la limită” declarat oficialul cu care a discutat CNN.

Donald Trump susține că Israelul ar trebui să lovească în mod prioritar instalațiile nucleare ale Iranului, scrie Agerpres, citând AFP.Prezent, vineri, în statul american Carolina de Nord, candidatul republican la Casa Albă a comentat situația din Orientul Mijlociu, pornind de la o întrebare adresată președintelui Joe Biden despre posibilitatea ca Israelul să vizeze instalațiile din programul nuclear al Teheranului.

„I-au pus această întrebare, răspunsul ar fi trebuit să fie: ‘Loviți mai întâi programul nuclear şi ocupați-vă de restul mai târziu’. Dar vom vedea care sunt planurile lor”, a spus Trump.

Până în prezent, republicanul a fost în general tăcut în ce privește escaladarea recentă din Orientul Mijlociu dar, într-un comunicat de la începutul acestei săptămâni, i-a făcut responsabili pe președintele Joe Biden şi pe vicepreşedinta Kamala Harris pentru deteriorarea situației de securitate în regiune.

Miercuri, Joe Biden s-a declarat împotriva atacurilor israeliene asupra instalațiilor nucleare iraniene.

„Răspunsul este nu”, le-a spus Joe Biden jurnaliștilor, când a fost întrebat despre posibilul său sprijin pentru o astfel de acțiune din partea Israelului.

Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: