Ponta, forcing electoral pentru românii din Italia

Premierul Victor Ponta a acordat un interviu cotidianului italian „Corriere della Sera”, în care a abordat subiecte legate de reformele făcute de Guvernul României pe piaţa muncii, ameninţările din regiune şi integrarea romilor, încercând astfel să se facă auzit și românilor din Italia.

Primul-ministru a declarat că, în ultimii ani, România a construit instituţii anticorupţie independente şi eficiente, însăa precizat că mai sunt multe de făcut pentru combaterea corupţiei.

”Este încă o problemă majoră, pentru că provine din trecut, face parte din mentalitatea societăţii şi, credeţi-mă, ştiu despre ce vorbesc, pentru că sunt un fost procuror care a intrat în politică. Important e că în ultimii ani – şi nu exprim doar un punct de vedere subiectiv şi personal, e bazat pe rapoarte ale Comisiei Europene şi ale Transparency International -, am construit instituţii anticorupţie independente şi eficiente şi am realizat reforme importante în ceea ce priveşte transparenţa cheltuielilor publice, deoarece corupţia a fost legată direct de cheltuielile publice.

Ne aflăm în direcţia bună, dar mai sunt multe de făcut şi reprezint, nu doar ca fost procuror, dar mai degrabă ca o persoană care şi-a trăit adolescenţa în vremea comunistă, o generaţie care nu mai acceptă asta şi care crede că prin combaterea corupţiei se aduce beneficii întregii societăţi şi sunt angajat să ofer tot sprijinul instituţiilor independente care se ocupă de asta”, a precizat Victor Ponta cu privire la problema corupției din România.

În cadrul aceluiaşi interviu, Victor Ponta a vorbit şi despre reformele pe care Guvernul le-a făcut pe piaţa muncii: „Vă dău doar un exemplu. Când am devenit premier acum doi ani şi jumătate, aveam în România 6 milioane de pensionari şi 4 milioane de angajaţi. Nu era deloc sustenabil. Acum sunt cinci milioane de pensionari, cinci milioane de angajaţi şi tot nu e sustenabil pe termen lung. Aşa că reformele structurale dureroase pe piaţa muncii trebuie realizate şi sper că şi Italia va reuşi să le facă.Am reuşit să menţinem rata şomajului sub 7%. Numai în ultimele două luni am creat circa 150.000 de locuri de muncă noi. Şi sunt foarte fericit să constat că vin investitori”.

În ceea ce priveşte ameninţările din regiune, în contextul conflictului actual dintre Occident şi Rusia, primul-ministru susţine o atitudine fermă faţă de Moscova şi doreşte apropierea ţărilor ex-sovietice de proiectul european.

„Pe de altă parte, sunt conştient că instabilitatea politică din regiune – Ucraina, Crimeea, Rusia -, dar şi din Orientul Mijlociu afectează investiţiile externe directe, iar ideea mea este foarte clară: să continuăm reformele structurale, să oferim toate stimulentele pentru noi investiţii şi să avem o politică fiscală foarte stabilă şi previzibilă. Am investit în Republica Moldova în sistemul educaţional, în sistemul energetic, în infrastructură, astfel încât cetăţenii moldoveni să vadă, să perceapă şi să simtă pe pielea lor avantajele de a fi proeuropeni”, a precizat Victor Ponta.

”Pe de o parte cred că sancţiunile economice şi voinţa politică sunt importante, pentru a arăta Federaţiei Ruse şi domnului Putin că nu poate rămâne nepedepsit pentru tot ceea ce face.

Dar, pe de altă parte, pentru că vin dintr-o ţară care are numai 25 de ani de democraţie, după comunism şi influenţa Uniunii Sovietice, este foarte important ca Europa să le arate cetăţenilor ucraineni, cetăţenilor moldoveni, cetăţenilor georgieni, oamenilor obişnuiţi din aceste ţări, beneficiile reale ale democraţiei, ale aderării la standardele europene, de a avea prosperitate, pentru că, dacă se simt victime între diferite puteri, puterea europeană şi puterea rusă, vor fi dezamăgiţi”, a mai explicat Ponta.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: