VIDEO Nicolae Ciucă și Nicușor Dan – viziune comună pe 10 ani pentru București

Nicolae Ionel Ciucă prezintă viziunea sa pentru București
Nicolae Ionel Ciucă prezintă viziunea sa pentru București / captură foto

Nicolae Ciucă și Nicușor Dan prezintă sâmbătă „viziunea pentru București, Capitala României”, într-un eveniment organizat la biroului lui Ciucă, de la Senat.

Proiectul a fost anunțat de candidatul PNL la președinția României încă de săptămâna trecută, după o întâlnire cu Nicușor Dan, la Senat.

Primarul a mărturisit că în acea întâlnire Ciucă i-a prezentat proiectul cu care a fost de acord imediat.

Este vorba despre un proiect de „dezvoltare cât mai eficient pentru București”, spune Ciucă.

Liderul PNL precizează că aceasta este viziunea comună a candidatului liberal și a lui Nicușor Dan pentru Capitala României, proiect care „trebuie asumat pe o perioadă de zece ani și dezvoltat sub patronajul președintelui României”.

Îmi asum patronajul acestui proiect. Este clar că el trebuie asumat și de către următorul Guvern, spune Ciucă.

Ciucă vrea să mute Guvernul în „Cartierul Administrativ”

În calitate de viitor președinte, spune Ciucă, vrea să susțină crearea unui Cartier Administrativ, în zona Palatului Parlamentului. Mai multe instituții ale administrației centrale se pot muta la Casa Științei, care are 70 de mii de metri pătrați.

Casa Științei poate să asigure locarea instituțiilor ministeriale care nu sunt în această zonă adiacentă Palatului Parlamentului. Iar palatul Victoria poate fi transformat într-un muzeu, iar Piața Victoriei, redată publicului.

Este un demers eficient care va asigura o funcționare mai bună a Guvernului, spune președintele Senatului.

Primarul Capitalei completează că acest demers nu ma eficientiza doar activitatea guvernamentală, ci și „protestele”.

Va fi și o eficientizare a protestelor, pentru că vor protesta toți în același loc, spune Nicușor Dan.

În ceea ce privește partea de costuri a acestui proiect, nu există o estimare, conform președintelui PNL.

„Când vom avea proiectul asumat politic vom trece și la detaliile financiare, precizează Nicolae Ciucă.

„E important ca viitorul președinte al României să-și asume și un proiect pentru București. E un proiect care trebuie asumat pe o perioadă de 10 ani, inclusiv de către Guvern și Primăria Capitalei. Propun să mutăm sediul guvernului de la Palatul Victoria la Casa Științei, lângă Parlament. Se va putea numi Palatul Guvernului. Bucureștiul este inima economiei românești. În București și Ilfov se realizează 30% din PIB-ul României.

E o viziune care schimbă fața Bucureștiului și îi redă identitatea istorică și statutul de capitală a țării. Casa Științei are o suprafață interioară de 70.000 mp. Poate să asigure mutarea instituțiilor guvernamentale, iar Palatul Victoria poate fi transformat într-un muzeu, iar Piața Victoriei poate fi redată publicului.

Cartierul Justiției se va muta lângă Palatul Parlamentului și viitorul Palat al Guvernului. Clădirile în care sunt acum ministerele pot fi date universităților din București – pentru spații didactice, laboratoare, centre de cercetare și inovare. Parcul Arsenalului ar putea avea 30 de hectare și ar fi o legătură istorică cu ceea ce se gândea pentru dezvoltarea Capitalei în zona unde a fost construit Palatul Parlamentului.

În zona noului Cartier Administrativ va fi realizat un spațiu public – Agora Civică. Ne asumăm ca zidurile din jurul Parlamentului să dispară. E nevoie de un centru de afaceri, de un centru financiar pentru ceea ce va însemna dezvoltarea Capitalei”, a spus acesta.

Proiectul pe care Nicolae Ciucă îl va patrona în calitate de viitor preşedinte al României în parteneriat cu guvernul şi primarul Bucureştiului:

1. Mutarea Guvernului României în Casa Stiinței, sediul Academiei Române din fața Senatului. – Palatul Victoria se va transforma în muzeu și Piața Victoriei va fi redată cetățenilor.

2. Mutarea tuturor ministerelor în spațiul dintre Parlament și noul sediu al guvernului prin construcția unui nou cartier administrativ.

3. Transformarea Esplanadei într-un parc de 10 hectare pentru Bucureşti.

4. Transformarea tuturor piețelor de pe Calea Victoriei in zone pietonale.

5. Unirea Parcului Izvor cu grădinile din spatele Parlamentului prin dărâmarea zidurilor și refacerea istorică a Parcului Arsenalului.

6. Darea tuturor clădirilor administrative eliberate de ministere către universitățile din București pentru a-şi extinde spațiile pentru studenți și de cercetare.

7. Construirea unui nou centru de afaceri City-ul Bucureștiului

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: