Nicolae Ciucă: Sunt lucruri care ne despart, dar credinţa în valorile naţionale trebuie să ne unească pe toţii

Sursă foto: Facebook / Nicolae Ionel Ciucă

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat miercuri, la manifestările de la Focşani dedicate Unirii Principatelor Române, că sunt lucruri care ne despart, dar ceea ce trebuie să ne unească pe toţii este credinţa în valorile naţionale şi conştiinţa apartenenţei la civilizaţia europeană. El a subliniat că România este europeană, iar locul ei firesc este în Uniunea Europeană şi în NATO, interesul naţional al României fiind cel mai bine slujit de consolidarea prezenţei noastre în structurile euro-atlantice.

”Revin cu bucurie la Focşani, ca să fim împreună într-o zi istorică pentru români, ziua în care a început procesul unificării teritoriilor româneşti şi construirea naţiunii române moderne. Cinstim în această zi generaţia Unirii de la 1859, pe toţi liderii români care atunci, în frunte cu Alexandru Ioan Cuza, au făcut ceea ce momentul istoric şi poporul român din cele două principate le-a cerut. Cinstim în acelaşi timp ideea unirii, ideea înţelegerii şi a colaborării între români pentru un scop mai înalt decât fiecare dintre noi: binele României”, a declarat preşedintele PNL, în discursul susţinut la Focşani, de Ziua Unirii Principatelor Române.

Nicolae Ciucă a arătat că ”Focşani, Iaşi şi Bucureşti sunt cele trei oraşe-simbol ale Unirii de la 1859”.

”La Iaşi şi la Bucureşti s-a decis din punct de vedere politic unirea Moldovei şi a Ţării Româneşti, iar aici, la Focşani, ea s-a făcut în mod practic, prin desfiinţarea graniţei dintre aceste provincii româneşti. Unirea a fost o idee politică care a avut consecinţe practice pozitive pentru români. Unirea de la 1859 este actul de creare a României şi, totodată, începutul modernizării naţionale. La noi, la români, ideea naţională şi ideea dezvoltării au mers de la bun început mână în mână şi ele nu pot fi despărţite. Idealul naţional s-a împletit cu idealul modernizării, iar împreună s-au susţinut şi i-au mobilizat pe toţi cei care simţeau româneşte”, a spus preşedintele Senatului.

”Prima şi cea mai clară semnificaţie a unirii este unirea, înseamnă mai bine pentru români. Oamenii au văzut că unirea a fost începutul unei noi epoci, a unei epoci mai bune; ei au văzut crescând nivelul de trai, nivelul de educaţie, au văzut că România poate construi drumuri şi căi ferate, că poate dezvolta o industrie naţională. Totodată, unirea ne-a mai arătat ceva: că românii pot trăi mai bine, iar ţara se poate dezvolta atunci când are prieteni şi aliaţi puternici, prosperi şi moderni, aşa cum erau ţările europene dezvoltate”, a mai declarat Ciucă.

Preşedintele PNL a arătat că ”proiectul naţional al României s-a construit de la bun început ca un proiect de inspiraţie europeană şi occidentală.” Cei care au creat condiţiile Unirii Principatelor s-au aflat în Occident, iar instituţiile noului stat român s-au construit după model occidental. Generaţia Unirii de la 1859 a fost şi naţională, şi europeană, este dovadă legăturii fireşti şi fericită între aceste două caracteristici, care asigură dezvoltarea unei identităţi politice şi culturale naţională şi europeană. Astăzi, la 165 de ani de la Unirea Principatelor, această viziune naţională şi europeană este de o categorică actualitate”, a ţinut să precizeze liderul PNL.

Nicolae Ciucă a subliniat că ”sunt lucruri care ne despart, dar ceea ce trebuie să ne unească pe toţii este credinţa în valorile naţionale şi conştiinţa apartenenţei la civilizaţia europeană”. ”România este europeană, iar locul ei firesc este în Uniunea Europeană şi în NATO. Interesul naţional al României este cel mai bine slujit de consolidarea prezenţei noastre în structurile euro-atlantice”, a afirmat el.

Potrivit preşedintelui PNL, ”în istoria unei ţări există din când în când momente mai complicate, momente în care sunt diverse lipsuri sau nemulţumiri”.

Citeşte mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL