Noi dezvăluiri despre neregulile de la Casa Unirea: „Nu erau interesați de marfă românească!”

Sursă foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

UPDATE 16.08

Mariana Cotoi, fostă directoare a Casei de Comerţ Unirea, instituţie aflată în subordinea Ministerului Agriculturii, a fost reţinută de procurorii anticorupţie, joi, într-un dosar în care este acuzată de abuz în serviciu, prejudiciul în acest caz fiind de aproximativ 45.000.000 lei.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu ziua de joi, a Marianei Cotoi, la data faptei director general al Societăţii Naţionale „Casa Română de Comerţ Agroalimentar Unirea” SA, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

Procurorii anticorupţie notează în ordonanţă că, în perioada ianuarie – decembrie 2023, Mariana Cotoi, în calitatea menţionată, prin încălcarea dispoziţiilor legale, nu ar fi realizat o bună gestiune financiară pentru asigurarea legalităţii, regularităţii, economicităţii, eficacităţii şi eficienţei în derularea operaţiunilor, exercitându-şi cu rea-credinţă mandatul de director general, contrar intereselor societăţii şi în lipsa oricărei prudenţe şi diligenţe specifice unui bun administrator în ceea ce priveşte încheierea contractelor şi derularea operaţiunilor dintre SN „Casa Română de Comerţ Agroalimentar Unirea” SA, pe de o parte, şi mai multe societăţi comerciale, pe de altă parte.

Anchetatorii spun că Mariana Cotoi ar fi folosit „Casa Română de Comerţ Agroalimentar Unirea” SA ca un intermediar între societăţi care acţionau ca vânzător/cumpărător, creând astfel un circuit financiar care s-a dovedit a fi fictiv şi care ar fi condus la prejudicierea societăţii comerciale de stat, iar prin aceste demersuri, inculpata ar fi păgubit Casa Unirea S.A. cu aproximativ 45.000.000 lei.

„Cu titlu de exemplu, o societate comercială ar fi lansat o ofertă prin intermediul Casei Unirea SA pentru cumpărarea unei cantităţi de 116.250 bidoane ulei floarea soarelui 1L, ofertă acceptată de societatea comercială administrată de inculpatul M.V.A., care s-a oferit să vândă de 23.250 sticle de ulei floarea soarelui 1L. La data de 14 august 2023, inculpata Mariana Cotoi ar fi aprobat tranzacţiile, ocazie cu care ar fi indicat să se practice un adaos comercial de 4%. Astfel, inculpatul M.V.A. ar fi emis două facturi către ‘Casa Română de Comerţ Agroalimentar Unirea’ SA în valoare totală de 315.315 lei şi având ca obiect cantitatea de 23.250 sticle de ulei floarea soarelui 1L, precum şi avizele de însoţire a mărfurilor, deşi societatea furnizoare nu deţinea aceste mărfuri şi nu efectuase livrările ce au făcut obiectul celor două avize de însoţire a mărfurilor”, arată procurorii.

Ulterior, precizează DNA, deşi niciun reprezentant al Casei Unirea nu ar fi recepţionat mărfurile şi nici măcar nu le-a văzut pentru a se asigura cu privire la realitatea operaţiunii, Mariana Cotoi ar fi confirmat operaţiunile prin semnarea celor două facturi şi a avizelor de însoţire a mărfurilor aferente, şi chiar ar fi emis două declaraţii de conformitate privind salubritatea produselor.

Joi, Marina Cotoi şi doi din cei trei administratori urmează să fie prezentaţi Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, informează procurorii.

ȘTIRE INIȚIALĂ 

Scandalul Casa Unirea continuă. Potrivit declarațiilor foștilor membri din conducerea societății, la Casa Unirea s-au urmărit interesele privilegiaților care voiau să vândă la prețuri mari produsele lor. S-au făcut achiziții de corturi, magazine modulare, depozite sau marfă de proastă calitate, etc. lucruri care au prejudiciat activitatea comercială la Unirea și au dus la pierderi importante: aproape 50 de milioane de lei din 2018 până în prezent.

Ștefan Muscă a explicat pentru PS News cum a încercat să fie primit la Casa Unirea cu legume și fructe ale fermierilor și nu a avut succes.

N-au fost interesați nici de merele de la Voinești

Eu am încercat de vreo două-trei ori și n-am avut nicio șansă. Anul trecut, am încercat, când era doamna Mariana Cotoi. M-am dus cu niște cultură de napi. N-am reușit. Am mai încercat anul ăsta când era director Ionuț Radu. Nimic.

Anul trecut, împreună cu colegul meu, am fost cu lădițele de napi. Ne-am dus acolo la ei la birou, la depozit, la Romsilva și le-am depus. Nu m-au sunat, nici că s-a rezolvat, nici că nu s-a rezolvat.

Nu au fost interesați niciodată. Apoi am mai fost pe acolo, am mai discutat. Am vrut să preia merele de la fermierii din Voinești, să le băgam prin Casa de Comerț Unirea. Oamenii de acolo nu aveau piața de desfacere. N-au fost interesați nici de acele mere de la Voinești. Nu erau ei interesați de marfă românească!”, spune fermierul.

Dosarul Casa Unirea are la bază o serie de denunțuri depuse de persoane fizice, întreprinzătoare, care s-au „lovit„ de mecanismul infracțional presupus dezvoltat de către fosta șefă a centrului înființat în vremea liderului PSD Liviu Dragnea, Mariana Cotoi.

Casa Unirea va participa la următoarea sesiune a programului Investalim

Cu un proiect de procesare a legumelor, Casa Unirea va participa la următoarea sesiune a programului Investalim, a declarat, joi, ministrul Agriculturii, Florin Barbu. Ministrul Agriculturii spune:

„Prejudiciul constatat de DNA la Casa „Unirea” este în curs de recuperare. Ancheta este în curs. Eu îmi doresc ca acei 50 de milioane de lei să fie recuperaţi şi să-i reinvestim, aşa cum am spus, în Casa Unirea, pentru că singura soluţie pentru Casa Unirea este să dezvoltăm pe această societate spaţii de depozitare în bazinele legumicole şi de ce nu, inclusiv procesare. La următoarea sesiune de depunere a proiectelor, pe Investalim, va participa şi Casa Unirea pentru un proiect de procesare a legumelor care nu sunt calibrate pentru vânzare, pentru a fi procesate şi a face conserve”.

Amintim că Florin Barbu, a declarat miercuri, 10.10 a.c., după percheziţiile făcute la Casa Unirea, că au fost nişte sesizări pe care le-a primit şi a luat decizia să trimită Corpul de Control în verificare, pentru că erau sume alocate prin Casa Unirea de peste 50 de milioane de lei şi neîncasate, de la 3 societăţi comerciale

Astfel, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au desfășurat percheziţii în Bucureşti şi alte 12 judeţe într-un dosar privind fapte de corupţie comise în perioada 2023 – 2024. Surse judiciare au precizat, pentru AGERPRES, că descinderile vizează activitatea Casei de Comerţ „Unirea”, instituţie aflată în subordinea Ministerului Agriculturii.

Casa Română de Comerţ Agroalimentar Unirea SA este o societate naţională înfiinţată în 2018, în primul mandat al ministrului Agriculturii, Petre Daea, cu scopul de a valorifica producţia agricolă naţională. Obiectivul acesteia era de a deschide un lanţ de 60 de magazine cu produse româneşti provenite de la mici producători. Doar două magazine au fost deschise, unul în Bucureşti şi altul în Sibiu, până când proiectul a fost sistat, respectiv în noiembrie 2019, în mandatul ministrului Adrian Oros.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: