Noi lovituri asupra Fâşiei Gaza, comemorări în Israel umbrite de război

Sursa foto: Facebook

Atacurile israeliene s-au intensificat luni dimineaţa în Fâşia Gaza, în timp ce Israelul se pregătea să marcheze „fără pace” aniversarea sa, umbrită în acest an de mai mult de şapte luni de război împotriva Hamas, relatează AFP.

În primele ore după miezul nopţii, jurnaliştii AFP au semnalat lovituri în diferite părţi din Gaza, unde, potrivit ONU, nu mai există „un loc sigur” pentru cei 2,4 milioane de locuitori. Loviturile au vizat în special oraşul Rafah din sudul ţării, unde locuiesc 1,4 milioane de palestinieni, dintre care majoritatea au fost strămutaţi de bombardamente şi lupte.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu intenţionează să lanseze o vastă ofensivă terestră la Rafah, pe care îl consideră ultimul bastion al Hamas, sfidând avertismentele Statelor Unite şi ale Europei, care se tem de numărul mare al victimelor civile. În cursul săptămânii trecute, forţele israeliene au cerut populaţiei din estul Rafah să părăsească oraşul şi au desfăşurat operaţiuni „ţintite” împotriva mişcării islamiste.

O operaţiune de amploare asupra Rafah ar risca să creeze „haos”, „anarhie” şi „pagube enorme” pentru populaţia civilă „fără a rezolva problema Hamas”, a avertizat duminică secretarul de stat american Antony Blinken.

„Vor exista în continuare mii de membri înarmaţi ai Hamas”, chiar şi după o operaţiune la Rafah, mai ales că mişcarea islamistă înarmată „s-a întors în zonele pe care Israelul le-a eliberat în nord, chiar şi în Khan Younes”, a adăugat Blinken într-un interviu acordat postului NBC.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: