Noi obligații pentru firme în contextul schimbării Codului Muncii

Sursa foto: Pexels

Ministerul Muncii a modificat Codul muncii pentru a defini clar ce înseamnă hărţuirea angajaţilor. Concret, se va considera hărţuire la locul de muncă inclusiv dacă se petrece în comunicările pe email, pe grupurile de WhatsApp sau de Facebook ale salariaţilor, în deplasările de serviciu, chiar şi în spaţiile de cazare puse la dispoziţia salariaţilor de către angajator, se arată în proiectul de act normativ analizat de Economica.net. Firmele vor avea obligaţia să creeze mecanisme interne prin care angajaţii vor putea sesiza confidențial cazuri de hărțuire. Trei legi au fost modificate astfel încât hărţuirea angajaţilor să poată fi prevenită, abuzatorul identificat şi firma amendată dacă nu a luat toate măsurile ca să îşi protejeze salariaţii de abuzatori. 

Un proiect de modificare şi completare a Legii nr. 319/2006 introduce obligaţii noi pentru angajatori cu scopul de a preveni violenţa şi hărţuirea la locul de muncă. În prezent, Legea securității și sănătății în muncă nr. 319/2006 nu prevede explicit combaterea hărțuirii.

Punctual, noile obligaţii ale angajatorului vizează:

  • stabilirea unui politici interne antihărţuire la locul de muncă şi crearea unui mecanism intern de raportare confidențială a cazurilor de violență și hărțuire.
  • identificarea, cu participarea sindicatelor sau reprezentanților lucrătorilor, pericolelor și evaluarea riscurilor de producere a violenței și hârțuirii, inclusiv din partea terților;
  • instruirea angajaţilor cu privire la pericolele și riscurile identificate de producere a violenței și hârțuirii la muncă, se arată în proiectul de act normativ consultat de Economica.net.

Proiectul de lege introduce o nouă sancțiune contravențională pentru încălcarea acestor obligații, de la 3.500 lei la 7.000 lei.
Prevederile legii intră în vigoare în termen de 90 de zile de la data publicării acesteia în Monitorul Oficial.

Angajatorii vor avea obligația de a desemna cel puțin un angajat căruia să îi repartizeze, prin fișa postului, şi atribuții în domeniul prevenirii hărțuirii/violenței la locul de muncă, se arată în proiectul de modificare a Codului muncii, consultat de Economica.net.

Corelativ, Legea nr. 108/1999 se completează cu o prevedere conform căreia dacă sunt sesizate fapte de discriminare sau de hărțuire la locul de muncă, inspectorii de muncă nu vor mai avea obligația să păstreze confidențialitatea asupra identității persoanei care a formulat sesizarea, se arată în proiectul de act normativ consultat de Economica.net.

În cercetarea unei sesizări, inspectorii vor efectua „investigații complexe la locul de muncă, care vizează aspectele sociale ale activității angajatului supus hărțuirii sau violenței și care nu pot fi derulate fără a face cunoscută identitatea persoanei vătămate”.

Violenta și hărțuirea la locul se muncă vizează comportamente și practici inacceptabile, sau amenințări cu practici şi comportamente inacceptabile, indiferent dacă au loc în mod izolat sau repetat, care lezează demnitatea unei persoane sau duc la crearea unui mediu intimidant, ostil, degradant, umilitor sau ofensator sau au scopul de a genera, generează sau pot genera un prejudiciu fizic, psihologic, sexual sau economic, se arată în proiectul de modificare a Codului muncii, consultat de Economica.net.

Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: