„Noile tehnologii trebuie să se regăsească în sistemul educațional”, spune ministrul Economiei, Florin Spătaru

Florin Spătaru
Sursa foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a vorbit la „Puterea Știrilor” despre inițiativele și proiectele din cadrul ministerului, declarând că va readuce „în discuția politică și în discuția economică anumite sectoare care au dispărut de-a lungul timpului”. „Trebuie să fim pregătiți pentru o eră digitală, în care om avea electromobilitate, în care vom avea automatizare, alte meserii și noi competențe”, a afirmat el.

„Discutam săptămâna trecută la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) de componenta digitală și noile tehnologii care trebuie să se regăsească în sistemul educațional. Vorbim de o economie 2040-2050 în care vom avea alte meserii sau meserii care vor trebui completate cu noi competențe. Pentru asta trebuie să fim pregătiți, pentru o eră digitală, pentru o eră în care vom avea electromobilitate, în care vom avea automatizare. Avem nevoie de acești tineri care să-și capete acele competențe de la profesori cu dedicație, cu vocație și care să poată să se pregătească continuu pentru asta. Tocmai de aceea, acele vouchere care vin să-i sprijine pe cei din educație pentru formarea continuă contează, de asemenea, la fel de mult…cum ar fi industria chimică, cum ar fi industria IT, cum vorbim de industria grea”, a susținut Florin Spătaru.

Centru tehnologic în domeniul semiconductorilor

„Motivarea tinerilor de a rămâne în țară depinde foarte mult și de ceea ce facem, de exemplu, la Ministerul Economiei, pentru că dacă vom avea o abordare echilibrată economică în toate regiunile țării, dacă vom avea o distribuție a ponderelor de competitivitate și zone industriale puternice, atunci vom putea să le oferim acestor tineri oportunități de dezvoltare, un loc de muncă bine plătit, zone de cercetare-dezvoltare, vom putea să le oferim oportunități de dezvoltare în carieră. Atunci, bineînțeles că această retenție va veni în mod natural. Sunt multe lucruri care trebuie făcute. Tocmai de aceea, eu, ca ministru al economiei, am considerat necesar să readuc în discuția politică și în discuția economică anumite sectoare care au dispărut de-a lungul timpului, bineînțeles, în alte sectoare care trebuie abordate în alte condiții, cum ar fi industria chimică, cum ar fi industria IT, cum vorbim de industria grea și pentru asta am creat, pe lângă strategii, pe lângă politici, am creat și instrumentele financiare pentru a putea fi aplicate. Bineînțeles, o parte din ele se regăsesc și în noul program de guvernare.

Vorbim de o abordare sectorială pe zone economice distribuite în mod echitabil la nivelul întregii țări, care să ofere această oportunitate tinerilor. În același timp, trebuie să discutăm și de sistemul educațional. Am discutat cu universitățile, am discutat cu centrele de inovare din zonă și am semnat memorandumul cu companii mari care vor să vină în România și să dezvolte producție, dar și partea de cercetare europeană. Vorbim de compania iMAC. Este un centru foarte puternic. 3 miliarde de euro investiții în Belgia pentru testare și producție de prototip de semiconductori. Vor să vină. Am semnat acel memorandum, deja sunt primele contracte realizate cu Politehnica București și discutăm în acest moment de crearea unui centru tehnologic în domeniul semiconductorilor”, a mai spus ministrul Economiei.

Autor

  • Robu Andreea-Mădălina

    Licențiată în Relații Internaționale și Studii Europene și absolventă a două programe de master: Relații Internaționale, Politică Externă și Managementul Crizelor; Diplomație Cultură și Relații Internaționale. Pasionată de domeniul politic și diplomatic, fiind dornică să contribuie la o presă de calitate.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL